'DANAS KAD POSTAJEM PIONIR...' / Klinci su jedva čekali taj veliki dan, a neki su osobno upoznali Tita: 'Tada nisam bila svjesna što se događa, ali sada shvaćam...'

Image
Izvor: Facebook

Jedan datum je u doba Jugoslavije bio poseban dan za prvašiće kada su postajali Titovi pioniri. Datum koji su zauvijek zapamtili, ovih je dana probudio divna sjećanja jednom fotografijom na Facebooku

10.1.2023.
12:42
Facebook
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dan 29. studenoga je u vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bio veliki dan za svakog školarca prvog razreda jer se tada polagala svečana prisega i postajalo se pionirom.

Svi pioniri su dobili plavu kapu (titovku), crvenu maramu, koju su starije generacije vezale, a mlađe su dobile poseban prsten za tu namjenu, i crvenu pionirsku knjižicu.

Zakletva pionira

Zakletva Titovih pionira i “Svečanog pionirskog obećanja” glasila je ovako: "Danas kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug, da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio Tito, da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir!"

Tekst zakletve je tijekom sedamdesetih godina promijenio oblik te je glasio drugačije: "Danas kad postajem pionir dajem časnu pionirsku riječ da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije i biti vjeran i iskren drug, koji drži danu riječ!"

Tako je Facebook grupa Nostalgija, koju prati oko 290.000 pratitelja iz cijele regije, objavila fotografiju Titovih pionira na kojoj su djeca sjedila s plavim kapicama, bijelim košuljama i crvenim maramama oko vrata.

Djeca iščekivala kada će postati omladinci

Nakon zakletve se održavao prigodni program za građane.

Na zakletvu su često dolazili i časnici Jugoslavenske Narodne Armije kako bi uveličali događaj, a djeci se takav događaj posebno urezao u pamćenje te su iščekivali vrijeme kada će postati omladinci.

Danas im fale ta lijepa vremena

Kada su vidjeli fotografiju Titovih pionira, mnogi ljudi s Balkana su komentirali kako im fale ta lijepa vremena. Tako je jedna žena napisala: "Bila sam Titov pionir i bilo je jako lijepo u to vrijeme!"

"Nikad više jedinstveni", dodao je jedan muškarac.

Jedan muškarac je prepoznao svog brata na fotografiji i otkrio o kojoj se godini radi: "Evo mi buraz u drugom redu, treći s desna. Imam istu sliku u albumu. Pamtim taj dan kao danas, 29. studenoga 1964."

Image
TO JE BILA DISCIPLINA /

Kršan policajac iz doba Jugoslavije uzburkao duhove: Znate li vi čija je ovo uniforma? 'Nitko ih nije volio nositi...'

Image
TO JE BILA DISCIPLINA /

Kršan policajac iz doba Jugoslavije uzburkao duhove: Znate li vi čija je ovo uniforma? 'Nitko ih nije volio nositi...'

"Bila sam pionir i nosila štafetu, ponosna sam Jugoslavenka Josipa Broza Tita. Tada nisam bila svjesna što se događa, ali prošle su godine i sada shvaćam, iako kasno, kako se sada osjećaju naši koji su se borili i ostali na ulici", napisala je jedna žena.

Ostali su navodili koje godine su postali pioniri dok je rijetko koja osoba dodala da im je žao te djece.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču