EGZODUS

SVE IH JE MANJE: Šest glavnih razloga zbog kojih su bivši vjernici odlučili postati ateisti

Broj vjernika u zapadnim zemljama smanjuje se iz godine u godinu, a broj ateista raste. U izvještaju zanimljivog naziva Egzodus, Istraživački centar za religije SAD istražio je razloge zbog kojih ljudi postaju ateisti.

Danas čak 25 posto Amerikanaca sebe smatra nevjernicima, za razliku od šest posto 70-ih, odnosno 20 posto koliko su pokazala istraživanja 2012. godine. Među njima su najbrojniji oni koji su nekad bili religiozni, ali više nisu.

Prema rezultatima spomenutog istraživanja, ovo je šest razloga zbog kojih su nekadašnji vjernici postali ateisti:

          1. Crkva se previše bavi politikom

Šesnaest posto ispitanika u ovom istraživanju izgubilo je zanimanje za vjeru nakon što su primijetili da se njihova vjerska zajednica previše okrenula politici. Pokazalo se da su vjerski aktivizam i agresivno propovijedanje vjere odbili mnoge religiozne ljude od njihove religije.

          2. Seksualni skandali crkvenih velikodostojnika

Čak 19 posto ispitanika reklo je da su ih izveštaji o zlostavljanju djece u katoličkoj crkvi toliko potresli  da su okrenuli leđa vjeri. Među onim ateistima koji su odgajani kao katolici taj odgovor je dalo njih čak 32 posto.

           3. Negativan stav crkve prema LGBT populaciji

Za 29 posto ispitnika je homofobija koju su primijetili u svojim vjerskim zajednicama bila kap koja je prelila čašu i koja je presudila da se prestanu izjašnjavati kao vjernici. Bivši katolici su to navodili kao razlog više od bilo kojih drugih bivših vjernika (39 posto).

           4. Nereligiozne obitelji

Gotovo trećina ispitanika kaže da je okrenula leđa crkvi zato jer nitko iz njihove obitelji nije bio naročito religiozan.

            5. Obrazovanje

Studija je podijelila nereligiozne ispitanike u podgrupe – one koji bojkotiraju vjeru, apateiste i vjernike bez religije. Među onima iz prve grupe, najviše je bilo osoba s visokim obrazovanjem (38 posto), dok ih je među onima koji veruju u višu silu, ali ne pripadaju nijednoj konfesiji, bilo najmanje.

            6. Udaljavanje od religioznih učenja

Za većinu onih koji sebe nazivaju nereligioznima, najjednostavnije objašnjenje ujedno je bilo i najčešće. Čak 60 posto ispitanika reklo je da se udaljilo od svoje vjerske zajednice kad je izgubilo povjerenje u religijska učenja.

Povratak na Net.hr