Pet savjeta u nastavku pomoći će ti da smanjiš količinu bačene hrane i uštediš na vremenu i novcu.
1. Za dobar početak dana – egzotični doručak!
Porcija kuhane riže, kuskusa ili žitarica od jučer uvijek je bolja od mueslija ili zobene kaše za doručak. Poprži žitarice s kriškama banane na tavi dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskave. Posluži s jogurtom i pospi bijelim šećerom po želji. Ili, učini salate, mesne okruglice ili povrtne juhe zanimljivijima dodajući im porciju kuhanih žitarica.
2. Iskoristi suhi kruh u salatama ili za pripremu kolača.
Mrvice kruha mogu biti jako korisne u kuhanju. Možeš ih upotrijebiti u salati tako što ćeš ih prepeći na tavi ili ih možeš smiksati sa svježim začinskim biljem u zelene biljne mrvice. Ako voliš slatko, suhi kruh možeš upotrijebiti u pripremi kolača. Recept možeš pronaći na dnu ovog članka.
3. Usitnjeni keksi za pripremu deserta.
Keksi stari nekoliko dana ili ostaci biskvita mogu se pretvoriti u izvrstan desert. Razlomi kekse u mrvice. Skuhaj nekoliko komada svježeg voća, primjerice jabuke, u gusti, jednostavan kompot i ostavi ga da se ohladi. Stavi kompot, mrvice i malo šlaga u visoke čaše i posloži ih u slojevima. Prije no što poslužiš desert, ostavi ga u hladnjaku najmanje pola sata.
4. Gratinirano povrće od svega pomalo.
Ako imaš pun hladnjak manjih količina različitih ostataka, grubo ih nasjeckaj i stavi sve zajedno u malu ili veliku posudu za lazanje, prelij mješavinom od sira i jaja i gratiniraj u vrućoj pećnici dok ne dobiju lijepu zlatnu boju i sočan izgled.
5. Od krumpira možeš napraviti puno novih obroka.
Jučerašnji krumpir, kuhan, pržen ili pečen, jedna je od najkorisnijih namirnica koja postoji u kuhanju. Napravi pire i umijesi ga u tijesto za kruh kojem će dodati vlažnost i sočnost. Krumpir možeš upotrijebiti i za salatu, otvorene sendviče s raženim kruhom ili omlet od krumpira. Također, nasjeckani krumpir dat će bolji okus bilo kojoj juhi.
6. Puding od kruha i maslaca s borovnicama i kupinama
Suhi kruh možeš upotrijebiti u pripremi sočnog pudinga. Za 6 – 8 porcija potrebno ti je:
- 2 jaja
- 3 žumanjka
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml vrhnja
- 150 g bijelog šećera
- sjemenke ¼ mahune vanilije
- prstohvat morske soli
- 200 g kruha bez kore starog jedan dan
- 100 g borovnica
- 100 g kupina ili malina
Najprije izmiješaj jaja, žumanjke, punomasno mlijeko, vrhnje, šećer, sjemenke vanilije i morsku sol u velikoj zdjeli. Umuti temeljito i ostavi smjesu jaja i mlijeka da odstoji 30 minuta kako bi se šećer otopio.
Obloži okrugli kalup (promjera 24 cm) papirom za pečenje. Razlomi kruh u velike grube komade i pola pospi po dnu kalupa. Borovnice i kupine pobacaj preko kruha i prelij polovinom smjese od jaja i mlijeka. Stavi ostatak kruha preko bobica. Ulij ostatak smjese od jaja i mlijeka. Ostavi kolač da odstoji 15 minuta dok kruh ne upije tekućinu.
Peci na 180°C 35 – 45 minuta ili dok vrh kolača ne postane hrskav i zlatan, a tekstura pomalo lelujava. Izvadi kolač i ostavi da odstoji barem pola sata prije posluživanja. Sljedeći će dan imati još bolji okus!
Članak je napisan u suradnji s tvrtkom IKEA Hrvatska.