Snalaženje u prirodi / Orijentacija pomoću sunca i sjene

Što napraviti kada se izgubite u divljoj prirodi a nemate opremu? Kako izgleda orijentacija pomoću sunca i sjene?

10.9.2021.
15:24

Među civilizacijom se nije toliko teško orijentirati, no postoje situacije koje se mogu dogoditi da se izgubimo usred šume ili neke druge vrste divlje prirode i nemamo potrebnu opremu za orijentaciju. Kako izgleda orijentacija pomoću sunca i sjene?

Postoji par tehnika koje nam mogu pomoći da se smjestimo u prostoru. Možemo koristiti položaj Sunca na nebu za orijentaciju, ali u određeno doba dana, ono izlazi na istoku a zalazi na zapadu.

U podne Sunce je na jugu a određivanje sjevera se obično koristi kako bi znali strane svijeta. Kada stanemo Suncu leđima, sjena nam pokazuje sjever. Postoji jedna metoda koja je prilično točna a za nju nam trebaju tri štapa, jedan veći I dva manja te vezica.

Orijentacija pomoću sunca i sjene radi se ujutro kako bi mogli pratiti sjene preko dana. Štap bi trebalo zabiti u zemlju i tamo gdje sjena tog štapa završava zabiti drugi štap. Nakon toga vezicom bi trebalo zavezati za veći štap I ocrtati kružnicu dužine malog štapa. U podne je sjena najkraća I tada sjena pokazuje na sjever.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali