Play ponuda

Za ili protiv hodalica?

shimmer fallback

Moje dijete ima deset mjeseci i još se nije samostalno počelo dizati na noge, iako ima vršnjaka koji već sami hodaju. Treba li intervenirati i nekako ga potaknuti. Što mislite o hodalicama?

24.6.2011.
18:28
Play ponuda

Većina djece ne ustaje na noge u toj dobi. Vrlo je nezahvalno zaključivati o neurološkom razvoju djeteta temeljem samo jednog parametra. Treba imati uvid u cijelokupni psihomotorički status.

Varijacije normalnog razvoja su iznimno široke – neka djeca ustanu samostalno na svoje noge i sa 5 mjeseci dok druga ustaju sa 13 ili 14 mjeseci. Procjena razvoja zahtjeva visoku razinu stručnog znanja i iskustva, stoga ćete procjenu morati prepustiti nadležnom pedijatru ili razvojnom fizijatru. Temeljem njihovog pregleda vidjet će se da li je potrebna stimulacija razvoja.

Hodalice se načelno ne preporučaju iz više razloga. Prvi je pitanje neprirodnog postavljanja djeteta u uspravni položaj u kojem oči ne kontroliraju rad nogu, trup ne prati na prirodan način kretnje nogu a drugi je razlog što je zabiježen veći broj nesreća zbog neodgovarajuće izvedbe hodalica.

Doc.prim.dr.sc. Milivoj Jovančević

Play ponuda
Play ponuda