Upozoravajući znakovi kod djeteta na koje morate odmah reagirati

Nije tajna da odgajanje tinejdžera može biti teško iskustvo. Faza između djetinjstva i odrasle dobi može biti vrlo zahtjevna, i neki se tinejdžeri ne mogu nositi s njom.

30.10.2012.
8:44
VOYO logo

Psihičke bolesti, ekstreman stres, društveni problemi, obiteljski problemi, sve to može igrati ulogu u osjetljivoj fazi tinejdžerstva.

Teško je predvidjeti koji će tinejdžer završiti s mišlju o samoubojstvu, ali postoje neki uobičajeni znakovi upozorenja koji govore da postoji problem koji zahtijeva intervenciju (posebno ako je prisutno više njih).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znakovi koji upozoravaju da vaše dijete treba pomoć:

1. Zatvaranje u sebe

Povlačenje od prijatelja, obitelji i uobičajenih aktivnosti mogući je pokazatelj da nešto nije u redu. Ako vaše dijete sve više vremena provodi samo, izbjegavajući kontakte s obitelji i prijateljima te preskačući aktivnosti u kojima je nekad uživalo, pitajte ga zašto to čini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda postoji konkretan problem koji treba riješiti ili ćete shvatiti da vam je dijete depresivno i usamljeno, što je stanje koje vodi do misli o suicidu. Neka vaše dijete vidi i shvati da brinete i da vam je stalo riješiti njegov problem i ublažiti osjećaj izoliranosti, a to će mu otvoriti svijest o potrebi profesionalne pomoći.

2. Ovisnost

Faza eksperimentiranja prilično je normalna u adolescentskoj dobi, ali u nekim slučajevima može značiti i da nešto nije u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se vaše dijete opija ili drogira redovito, ili shvatite da su vam nestale tablete za smirenje, nemojte to ignorirati. Da, to može biti znak samo bezazlene tinejdžerske pobune. Ali također može biti znak depresije i autodestruktivne tendencije i poziv u pomoć. Ako je potonje u pitanju, na vama je da reagirate.

3. Pogoršanje u školskom uspjehu

Pogoršanje u školi može značiti puno toga - gubitak interesa, zamor, osjećaj uzaludnosti i razmišljanje da ništa nije važno,ili da se ne može nositi s teškim programom - sve to može ukazivati na veći problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vaše dijete doživi nagli pad uspjeha u školi (bježanje iz škole, zaboravljanje zadaća) - obratite pažnju. Čini li se vaše dijete tužnim, depresivnim ili ljutitim? Samo odjednom? Umjesto kažnjavanja, vaš tinjedžer možda treba vaše razumijevanje i podršku.

2. Promjene navika

Određena ponašanja kod svih se ljudi određene dobi odvijaju unutar određenog obrasca. Stvari poput jedenja, spavanja ili osobne higijene ne variraju dramatično iz dana u dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako primijetite da vaš tinejdžer odjednom puno više spava ili manje nego obično, jede više ili manje, zanemaruje osobnu higijenu i nije ga briga za izgled - budite oprezni. Te promjene mogu ukazivati na mentalni poremećaj koji zahtijeva pozornost.

1. Usredotočenost na smrt/besmisao

Ovo je najjasniji, ali i često zanemareni, pokazatelj suicidalnih misli... Tinejdžeri su poznati po svojoj dramatičnosti. A ponekad i mračnjaštvu - adolescencija je konfuzno razdoblje razvoja koje potiče egzistencijalne dileme koje većina nas iskusi prije ili kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore što možete učiniti je zanemariti izraze poput 'život je besmislen' ili 'ništa nije važno' ili još gore, smatrati razmišljanje 'volio bih da sam mrtav' kao prolaznu fazu. To bi mogli biti pozivi u pomoć i ukazivati na ozbiljan problem, a najbolje je uzeti ih ozbiljno, razgovarati s djetetom i ako smatrate potrebnim, potražiti stručnu pomoć.

Kada odgajate tinjedžera, morate znati da njegov mozak nije kao mozak odrasle osobe. Njihova sposobnost rasuđivanja je ograničena kemijskim promjenama koje se do odrasle dobi stabiliziraju. Samo zato što se nešto vama čini smiješno ili bezazleno, ne znači da i vaše dijete to vidi tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato gledajte, slušajte i djelujte. Možda otkrijete da ta razmišljanja i ponašanje ulaze u normalne okvire i nisu upozorenja ozbiljnog problema. A možda otkrijete da je vaš tinejdžer bio na autodestruktivnom putu i da ste uskočili u pravo vrijeme.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo