Tinejdžeri će vam na ovome biti jako zahvalni

Još prošle godine vaša je kći bila pravi anđeo, a sada je ne možete prepoznati. Prije dva mjeseca vaš vas je sin smatrao najboljom prijateljicom, a sada vas tretirao kao staru šlapu.

Dobrodošli u svijet tinejdžera. Odbacite sve što ste znali o odgoju. Za ono što slijedi trebate potpuno novu perspektivu. Mark Twain imao je ingeniozno rješenje: ‘Stavite ih u bačvu i zapečatite unutra dok ne napune devetnaest. Tek ih tada možete pustiti van.’

Slijedi nekoliko realističnijih (i legalnih) rješenja, koja preporučuje psihologica o autorica Michele Borba, koji vam mogu pomoći da zadržite razum i ostanete u dobrim odnosima sa svojim tinejdžerom. Trik je u tome da pronađete ono rješenje koje najbolje odgovara vama i vašem djetetu i nastavite ga koristiti sve dok između vas ne postane uobičajena poveznica.

1. Prihvatite da su pomalo ‘ludi’

Ako imate osjećaj da s vama živi izvanzemaljac, u pravu ste. Istraživanja su potvrdila da se vašem djetetu niti u jednoj životnoj fazi neće događati toliko fizičkih, kognitivnih i emocionalnih promjena. Zato prilagodite svoje roditeljske metode novom djetetu koje živi u vašem domu.

2. Obrazujte se!

Pročitali ste sve knjige o odgoju djece i diplomirali. Sada je vrijeme da saznate sve o razvoju normalnog tinejdžera. Što ćete bolje shvaćati tipično ponašanje tinejdžera, bolje ćete se snalaziti u ophođenju prema njemu. Investirajte u jednu dobru knjigu o tinejdžerima, pohađajte radionice ili surfajte internetom.

3. Ne reagirajte prenaglo

Promjene raspoloženja kod tinejdžera nisu mit. Oni sve doživljavaju intenzivnije i često pretjerano reagiraju, jer misle da su roditelji ljuti ili uznemireni.

Zato pokušajte sljedeće:

• Prije nego počnete pričati, brojite do tri (najmanje), a i nakon toga budite oprezni!
• Ostanite smireni. Dišite duboko i polako.
• Usporite tempo i poštujte tišinu – tinejdžerima treba dulje vrijeme za procesuiranje informacija!
• Snizite ton glasa i ne povisujte ga
• Jasno objasnite što osjećate – Ako misliš da sam ljuta, nisam (nova su istraživanja pokazala da tinejdžeri imaju problema s identifikacijom emocija i mogu pogrešno protumačiti, primjerice, naš umor od bijesa. Zato, neka vaše dijete točno zna kako se osjećate.
• Pregrizite jezik! Tinejdžere ništa brže ne može izbaciti iz takta kao osuđujući komentari i kritika
• Uzmite time-out: ‘Treba mi trenutak da o svemu razmislim.’

4. Pažljivo birajte bitke

Tinejdžeri će biti prkosni i stvarati problem kod stvari koje smatraju nepoštenima. Svađat će se. Za nekoliko godina započet će vlastiti život i trebaju biti ‘neovisni’, a jako im je važno ih se tretira kao odrasle. Razmislite o stvarima o kojima nema rasprave, ali ne želite se svađati oko svake sitnice. Zato na dnevni red za rasprave stavljajte samo ono do čega vas je stvarno stalo. Ostalo pustite!

5. Pronađite što vas povezuje

Cilj vam je otkriti način da ostanete povezani i prisutni u životu svog djeteta. Istraživanja su pokazala da tinejdžeri žele roditelje prisutne u svojim životima i da trebaju njihovo vodstvo. Ključ je u tome da pronađete ravnotežu između toga da ne budete nasrtljivi i toga da ne uzmičete previše.

Ovo bi vam moglo pomoći:

• Pričajte o onome što njih interesira. Pokušavajte s temama koje zanimaju tinejdžere, o glazbi, hobijima i sl. To bi vama mogao biti sjajan pokazatelj o tome što se događa u životu vašeg djeteta. Ako mislite da nemate ideju, ‘posavjetujte’ se s nekim popularnim časopisom za tinejdžere i potom potaknite neku aktualnu temu.
• Koristite tehnologiju! Zatražite od svog tinejdžera da vam pokaže kako skidati glazbu s interneta ili neku sličnu ‘suvremenu mudrost’. Cilj vam je ući u njegov svijet i način razmišljanja!
• Uđite u njihovu zonu. Ako želite pričati u četiri oka, pokušajte da to bude u okruženju koje oni vole. Šanse su da će biti opušteniji, jer su na svom teritoriju i vjerojatnije je da će se više otvoriti.
• Pronađite bilo kakav zajednički interes. Po mogućnosti zdrav, primjerice – ako voli vježbati, vježbajte s njima. Ako vole gledati nogomet, gledajte s njima. Ako vole čitati, knjigu pročitajte i vi te zajedno komentirajte.
• Kratko dnevno okupljanje. Ne dozvolite da raspored aktivnosti djeteta utječe na vašu povezanost. Pronađite vrijeme, primjerice oko 21 i 30, kada je cijela obitelj na okupu i provedite zajedno barem pet minuta.

Iznad svega: Ne odustajte!

Čak i ako morate komunicirati preko ploče ili post-ita – neka bude tako! Nastavite se pojavljivati i davati djetetu do znanja da ste tu za njega. Zapamtite, za samo par godina taj će tinejdžer otići, a vi ćete se pitati kamo je nestalo vrijeme.

Povratak na Net.hr