Roditelji s mobitelom u ruci – ne može li to pričekati?

Roditeljstvo ometeno mobitelima u ruci vruća je tema u posljednje vrijeme. Sve je više mama i tata koji svoje pametne telefone ne ispuštaju iz ruku. Pametan telefon, a glup običaj.

Pametni telefoni sasvim sigurno imaju svojih prednosti, ali ako ih kao roditelji imamo namjeru koristiti, trebamo slijediti neka pravila. Jedna od stvari koju je pokazalo istraživanje je nevjerojatno kriva procjena vremena kod roditelja. Naime, dok misle da je prošlo samo 20 sekundi njihovog gledanja u mobitel, zapravo su prošle tri minute – dovoljno dugo da malo dijete upadne u nevolju i da se ono nešto starije osjeti zanemarenim.

Stoga slijedite nekoliko osnovnih pravila upotrebe mobitela i povećat ćete sigurnost djece:

1. Nema telefona tijekom obroka
2. Nema igranja igrica dok djeca ne zaspu navečer

3. Ako trebate koristiti telefon u automobilu, prvo stanite negdje sa strane
4. Sklonite telefon ako djeca plivaju bez nadzora ili rade bilo što potencijalno opasno

Premda bi roditelji općenito trebali prestati s dopisivanjem, pregledavanje mailova, surfanjem… dok paze na djecu, vjerojatno je u redu izvaditi telefon ako su djeca na sigurnom i okupirana svojim aktivnostima. Primjerice, dok je dijete na treningu ili na nekoj drugoj aktivnosti pod nadzorom.

Nadalje, nije poželjno kriviti druge roditelje zbog upotrebe telefona dok paze na djecu. Većina komentara u člancima o ometenom roditeljstvu svodi se na nabacivanje krivnje, ali nikada ne znate što se u nečim životu trenutno događa. Svi radimo greške i ponekad se navučemo na lošu naviku. Svaki se roditelj trudi dati sve od sebe.

Zaključak – ako stvarno mislite da je nečije dijete u opasnosti dok roditelj gleda u svoj mobitel , ili pomozite djetetu ili skrenite pažnju roditelju.

Povratak na Net.hr