Predstavljena je brošura za majke prijevremeno rođene djece čiji je cilj istaknuti sve dobrobiti dojenja

"Cilj ove brošure je podržati i osnažiti obitelji s prijevremeno rođenom djecom na putu odrastanja djeteta uz osvješćivanje o važnosti i dobrobiti dojenja prijevremeno rođene djece",

16.11.2017.
14:00
Pan American Health Organization PAHO / flickr

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o prijevremenom rođenju djece koji se obilježava 17. studenoga, predstavnici Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Ministarstva zdravstva predstavili su u četvrtak brošuru sa savjetima o dojenju za majke prijevremeno rođene djece.

"Cilj ove brošure je podržati i osnažiti obitelji s prijevremeno rođenom djecom na putu odrastanja djeteta uz osvješćivanje o važnosti i dobrobiti dojenja prijevremeno rođene djece", naglasila je na konferenciji za novinare pomoćnica ministra zdravstva Ružica Palić Kramarić.

Brošura, istaknula je, sadrži niz praktičnih znanja koje majkama pomaže u prvim trenucima zajedničkog života s djetetom, te iskustva drugih majki koje to prenose na ostale. Palić Kramarić je podsjetila na projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj, s ciljem da se prijevremenoj djeci i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti hraniti se majčinim mlijekom osigura najbolja moguća skrb. Za njenu izgradnju u sklopu KBC-a Zagreb, Ministarstvo zdravstva u proračunu za 2018. planira izdvojiti tri milijuna kuna. "Osnivanje ovakve banke korak je prema smanjivanju razvoja zdravstvenih komplikacija i stope smrtnosti novorođenčadi", istaknula je.

Svake godine u RH se prijevremeno rodi oko 2000 djece, oko 400 treba intenzivnu liječničku skrb

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić navela je da se svake godine u Hrvatskoj prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu liječničku skrb.

Napomenula je da sva rodilišta u Hrvatskoj imaju status prijatelja djece te istaknula da su stope dojenja znatno porasle u prvim mjesecima djetetova života - broj dojene djece u Hrvatskoj 2008. je iznosio 56 posto, dok je lani iznosio 91 do 95 posto.

"Majčino mlijeko zlatni je standard prehrane za svako dijete, a za prijevremeno rođenu djecu ono je i hrana i lijek. Stoga je iznimno važno da svaka majka dobije kvalitetnu podršku na putu do uspješnog dojenja", kazala je Otmačić i dodala kako je ova brošura nastala kao dodatak projektu osnivanja prve banke humanog mlijeka, a na dobrom su, kaže, putu i da hrvatska rodilišta postanu prijatelj majki.

Autorica brošure Snježana Gverić Ahmetašević istaknula je kako je cilj brošure osnažiti majke da ustraju u dojenju, koje može biti izazov nakon prijevremenog porođaja.

Brošura za majke bit će dostupna u svim novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja, a majke je mogu preuzeti i na internetskim stranicama UNICEF-a.

Svjetski dan prijevremeno rođene djece: Jedna od deset beba diljem svijeta rodi se prijevremeno

Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, kojim se upozorava kako se u svijetu jedna od deset beba rodi prijevremeno, u organizaciji Kluba roditelja nedonoščadi Palčići u petak, 17. studenoga održat će se aktivnosti u 26 hrvatskih gradova.

Ispred ulaza u Kliniku za ženske bolesti i porode Zagreb, ulaza u Vinogradsku, kod fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice bit će organizirano puštanje balona sa imenima Palčića - djece rođene prije 37. tjedna trudnoće. Tim povodom fontane će svijetliti ljubičastom bojom, a od 17 do 22 sata u znak podrške Palčićima svijetlit će i zgrada Sabora i Vlade.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali