Dijete brljavi svaki obrok? Vjerojatno zbog ovih greški koje vi radite!

Dijete koje ne želi jesti ili je pretjerano izbirljivo može djelovati frustrirajuće na roditelje. Izbjegnite najčešće zamke i stvorite vašem djetetu zdrave prehrambene navike.

Ne hranite dijete na silu

Ne tjerajte svog mališana da jede ako mu se ne jede. Time nećete ništa postići osim što ćete se i vi i on uzrujati. Ova će vam se taktika obiti o glavu jer će sve završiti tako da će se djetetu zamjeriti i hrana i vrijeme obroka.

Savjet: Ne paničarite i ne uzrujavajte se. S manje galame i forsiranja postići ćete bolji efekt. Pričekajte i nakon nekog vremena pokušajte opet.

Obrok po narudžbi

Mnogi roditelju upadnu u klopku kuhanja po željama. Brine ih da će im dijete ostati gladno, pa se trude udovoljiti svakoj ‘mušici’ i ispuniti svaki zahtjev probirljivog potomka. Ali kuhanje ‘na zahtjev’ šalje pogrešnu poruku.

Savjet: Napravite obrok tako da ponudite djetetu barem jednu namirnicu u kojoj uživa. Primjerice, voli li vaše dijete hamburger, a mrzi brokulu, napravite mu hamburger i u njega dodajte još i brokulu. Dopustite djetetu da sudjeluje u pripremi obroka jer će mu poslije biti zabavnije pojesti ga.

Red na tanjuru

Roditelji su često skloni djetetu ‘natrpati’ tanjur ili mu dopustiti da pojede grickalice ili popije sok netom prije glavnog obroka.

Savjet: Neka bude jedna jušna žlica po godini starosti djeteta za svako od jela (2 do tri jela). Dakle, dvogodišnjak bi trebao dobiti po dvije žlice mrkve, riže i mesne štruce. Užinu mu dajte sat i pol do dva sata prije jela. Umjesto da inzistirate na tome da očisti tanjur, radije pazite da bude sit.

Pripazite na okus

Mala djeca imaju izraženije osjetilo okusa od odraslih. Stoga, nešto što je vama dovoljno slano ili gorko njima može biti previše.

Savjet: Uzmite u obzir ovu činjenicu kada vam dijete kaže da nešto ne voli. Kod pripremanja obroka smanjite začine.

Ne odustajte

Ako je dijete odbilo pojesti određenu namirnicu, nemojte misliti da je nikada neće pojesti. Ponekad je potrebno i do 20 puta djetetu ponuditi istu namirnicu prije nego li je ono prihvati i pojede. Zato ne odustajte lako i ne izbacujte mu tu namirnicu prerano iz prehrane.

Savjet: ‘Spornu’ namirnicu mu često nudite i dopustite da je proučava i igra se s njom. Pod time se misli da dijete svojom ručicom stavi zalogaj u usta, a da vi ne reagirate ako ga ispljune. S vremenom će već progutati i taj ‘omraženi’ zalogaj.

Oprezno s grickalicama

Hrana treba sadržavati sve potrebno za pravilan rast i razvoj. Bomboni i keksi sigurno nisu najbolji izbor za često konzumiranje jer sadrže masnoće i imaju visoku kalorijsku vrijednost.

Savjet: Izbalansirajte obroke tako da sadrže voće, povrće, proteine​​, cjelovite žitarice i mliječne proizvode.

Slatkiši za nagradu

Time ćete djetetu poslati krivu poruku. Ukoliko dobije čokoladu ili nešto slatko kao nagradu mislit će kako je takva hrana u redu i poželjna dok zdrava hrana to nije.

Savjet: Želite li ga nagraditi radije ga odvedite u park, dopustite mu da se malo duže igra ili mu pripremite pjenušavu kupku.

Ne pretjerujte sa sokovima

Preporučena dnevna doza je pola šalice prirodnog voćnog soka. Više od toga je samo bespotrebno dodavanje šećera u organizam. Osim toga, djetetu može izazvati osjećaj sitosti, pa neće željeti jesti.

Savjet: Bilo bi najbolje da dijete pije vodu. Ukoliko mu dajete sok razrijedite ga s vodom, pola-pola.

Povratak na Net.hr