'Ne plači, gledaju te; ne boj se, nije strašno' – evo zašto dijete ne treba tako 'tješiti'

Bacanje po podu, vrištanje i plač - zvuči poznato?

7.3.2013.
12:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vaša mala beba vam pokazuje svoje emocije, svoje različite doživljaje i reakcije na okolinu. Vrišti kada se boji, plače kada je tužno, crveni se kada je ljuto, a kada jezadovoljno i veselo pokušava razvući lice u osmijeh.

Da, vaše dijete ima emocije i pokazuje ih. Dijete svoje emocije pokazuje spontano i iskreno jer ih još ne zna kontrolirati. Sigurno ste se našli u situaciji kada ste se posramili reakcije svog djeteta u nekoj situaciji jer je bila neprimjerena: bacilo se u dućanu kada mu niste htjeli kupiti igračku, plakalo je nasred ceste i svi su se okretali za vama, glasno se smijalo u tramvaju ili kazalištu....

Niste vi zato loše odgojili svoje dijete, ono samo još uvijek uči kontrolirati svoje emocije. I vama, vjerujem, puno puta dođe da zavrištite u uredu ili zaplačete u čekaonici kod liječnika, ali svjesni ste da je takvo ponašanje društvu neprihvatljivo pa ga izbjegavate, odnosno, svoje emocije držite pod kontrolom. Djetetu je teško uspostaviti kontrolu nad vlastitim emocijama jer im priroda zahtjeva da odmah zadovolje svoju potrebu. Tu je uloga roditelja jako važna i upravo je to ono što nazivamo odgojem, učenje samokontroli.

Morate znati da kontrolirati svoje osjećaje nije isto što i potisnuti ih. Nikada nemojte djetetu reći: nemoj plakati, svi te gledaju ili nemoj vikati, nemaš se čega bojati ili nemoj se sramiti pa ovu tetu si već vidio kod mame na poslu. Dijete mora znati da je u redu ljutiti se, sramiti se, bojati se, da je normalno biti tužan, ustvari dijete mora znati da svi imamo negativne emocije.

Nemojte skrivati svoje emocije pred djetetom kako ne bi pomislilo da ih vi nemate. Verbalizirajte svoje emocije: kada ste ljuti, recite mu da ste ljuti. Tako će dijete na vašem primjeru učiti kako se negativna emocija kontrolira, vidjet će da se niste bacili na pod i lupali nogama nego ste se namrštili ili rekli da ste ljuti i zašto.

Kada primijetite da vaše dijete ne zna iskontrolirati neku negativnu emociju i neprimjereno se ponaša, nije ga poželjno koriti ili kažnjavati. Umjesto toga možete mu ispričati priču kako vam je bilo kada se vama dogodilo nešto slično na poslu i kada ste se vi osjećali kao on sada. Pričajte mu o osjećajima koji su vas obuzeli i kako ste situaciju riješili. Tako ćete mu dati do znanja da ga razumijete, da mu vjerujete, ali i naučiti ga samokontroli.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali