Kako je otkrio tim sa sveučilišta Oregon u SAD-u, djeca koja uz obrok piju običnu vodu imaju veću želju jesti povrće i donose zdravije odluke kada je u pitanju hrana.
Tim je promatrao utjecaj pića na jedenje povrća kod 75 djece između tri i pet godina. Pokazalo se da su djeca više jela sirovo povrće poput mrkve ili paprike kada im je uz obrok poslužena voda umjesto soka.
Koautorica studije, profesorica Bettina Cornwell, objašnjava kako djeca već od jako rane dobi počinju povezivati slatka i visokokalorična pića poput Cole sa slanom i masnom hranom poput čipsa.
'Na naš izbor hrane uvelike utječe učestalo izlaganje određenim vrstama hrane i pića. To počinje vrlo rano kroz serviranje obroka kod kuće i u restoranima. Naša jednostavna preporuka je servirati vodu uz sve obroke. Restorani mogu vrlo jednostavno u dječje menije ubaciti vodu i dodatno naplaćivati za ostala pića', kaže profesorica Cornwell.
Smatra kako bi serviranje vode bila jednostavna i učinkovita promjena u prehrani, kojom bi se pomoglo ukazati na veliki problem pretilosti, zbog koje ima sve više slučajeva dijabetesa među mladima.
Studija je objavljena u listu Appetite.