Play ponuda

Kako nagovoriti djecu da jedu povrće

shimmer fallback

Voće i povrće pet ili čak sedam puta dnevno? Uz ovakav savjet upravo roditelji mogu izgubiti nadu jer djeca, kako je poznato, manje vole zelenje. Ali znanstvenici imaju savjet za njih.

11.4.2014.
11:33
Play ponuda

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje pet porcija voća i povrća dnevno. Povrće sadrži malo kalorija, ali zato ima puno vitamina, minerala, vlakana i drugih sastojaka, koji su dobri za naše tijelo.

Studija Sveučilišta u Londonu došla je do rezultata da pet puta dnevno nije dovoljno. Trebali bismo jesti najmanje sedam takvih obroka.

'Nekada nije dovoljan ni broj porcija po danu', kaže Antje Dahl iz Njemačkog društva prehranu u razgovoru za Deutsche Welle. Nije odlučujuća učestalost, nego ukupna količina povrća, koju netko dnevno uzima. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije to bi trebalo biti 400 grama povrća i 350 grama voća. Povrće je još zdravije od voća, jer sadrži manje šećera.

Djeca u dobi između četiri i šest godina trebala bi jesti 200 grama povrća i 200 grama voća, kaže Dahl.

Tko da mu odoli?

Ali roditelji znaju da je to jednostavnije reći nego provesti. Jednog četverogodišnjaka neće se dati uvjeriti u to argumentom da je povrće zdravo i da smanjuje smrtnost stanovništva. On će svejedno uzeti pomfri i čokoladu.

'Povrće ima malo energije - a djeca uče voljeti energetski bogate namirnice, jer da bi rasla, trebaju energiju', kaže Sylvie Issanchou u intervjuu za Deutsche Welle. Ona dodaje kako k tome neke vrste povrća imaju gorak okus, 'a mi tek trebamo naučiti voljeti gorke okuse'.

Issanchou je koordinatorica projekta 11 istraživačkih instituta iz šest europskih zemalja. Istraživači su se bavili pitanjem kako pridobiti djecu u dobi od šest mjeseci do šest godina života da jedu povrće. I rezime je: da, to je moguće!

Traži se strpljenje

Roditelji moraju biti ustrajni, kaže Issanchou. Trebaju djeci uvijek iznova nuditi povrće, 'pa i onda ako reakcija bebe nije pozitivna'.

Biti strpljiv posebno je važno kada su djeca u dobi između 18 mjeseci i dvije godine. Dijete može odbiti sva moguća jela, pa i ona koja je ranije rado jelo. 'To je jedna faza u normalnom razvoju', kaže Issanchou. 'Roditelji moraju čekati i uvijek iznova pokušavati.' Ipak, roditelji nikada ne bi trebali djecu prisiljavati, upozorava ona.

Također nije nužno da dijete jede sve vrste povrća. Ljudi su različiti, i različito su osjetljivi na okuse i mirise. 'Ako dijete uopće ne voli neku vrstu povrća, to nije tako strašno. Tada mu jednostavno dajte neko drugo povrće.'

Prema podacima istraživača Hab-Eata važno je djetetu uvijek nuditi neku novu vrstu povrća, dakle onu koju ne poznaje. 'Djeci jedan okus može i dodijati', kaže Issanchou.

Nekad i priprema hrane može otvoriti apetit

Ako je iscrpljen izbor povrća u supermarketu, pomoglo bi ponuditi poznate vrste povrća ali svježe, ili ih skuhati na drukčiji način ili ih npr. pripremiti sa sirom.

'Roditelji mogu skriti povrće u pireu ili ribano u nabujcima i umacima', kaže Antje Dahl. Ili se djetetu može pripremiti ražnjiće od povrća.

http://www.dw.de/i-tvrdoglavost-djecu-navodi-da-jedu-povr%C4%87e/a-17549427

Play ponuda
Play ponuda