MAME I TATE, AJMO!

IGRICE ZA DJECU: Pronašli smo 7 jednostavnih igrica za razvijanje kreativnosti

U svakom djetetu postoji veliki kreativni potencijal, ali se na njemu treba stalno raditi kako se on ne bi potisnuo. Igrice za djecu su najbolji način za to.

Kako vaše dijete ne bi svoje slobodno vrijeme provodilo ispred ekrana mobitela ili tableta, pokušajte s njim igrati igrice za djecu i time stimulirati njegovu kreativnost. Rad s djetetom i igranje s njim, pomoći će vam u budućnosti jer na ovaj način ćete graditi kvalitetan odnos.

Pravila i savjeti za roditelje

Prije nego se odlučite na igranje s djetetom, kao roditelj ili odrasla osoba ipak imate neka pravila i savjete koja trebate znati:

  • ne možete sve kontrolirati
  • normalno je da dijete griješi, nije ono krivo
  • inspirirajte upornost i dajte djetetu dosta vremena
  • potičite i pohvalite kreativnost i neobičnost
  • dijete ne razumije na isti način kao odrasla osoba
  • djetetu treba više vremena da shvati neke stvari koje su odrasloj osobi normalne
  • ohrabrujte dijete da mašta i sanjari

Igrice za djecu

Kako bi se igrali sa svojim djetetom, uzmite nešto vremena svakog dana i dajte mu do znanja da ste tu kada mu treba pomoć ili savjet. Ovo su primjeri nekih igara koje možete igrati sa svojim klincima. Neke su namijenjene mlađoj djeci, ali većina ih se može prilagoditi uzrastu i spolu.

1. Kreativne igre stvaranja

Uzmite iz kuće različite materijale, kutije, papire, plastiku i tkaninu i dajte djetetu da napravi što god poželi. Možete mu prije toga dati neke primjere – svemirski broj, robota, kućicu, medvjedića, što god poželite. Dajte mu puno boja i različitih materijala jer ćete time poticati njegovo maštanje. Možete im čak zadati neku širu temu ili neku povezanu s njihovim najdražim crtićem ili filmom.

2. Riječ po riječ – priča

Ovu igru može igrati više ukućana, tada će biti još zabavnija. Počnite igru tako da izgovorite jednu riječ koja tada postaje prva riječ rečenice. Iduća osoba mora ponoviti prvu riječ i nadodati svoju. Treća osoba mora ponoviti prošle dvije riječi i dodati svoju kako bi sve imalo logičan slijed i kako bi rečenica imala smisla. Ovisno o dobi djeteta preporučujemo da uzmete neke lakše teme kao što je: “Princeza je živjela u dvorcu i imala je dugu lijepu kosu.”

3. Kaladont

Tradicionalna igra koju su nas učile naše bake, a zabavna je i interaktivna. Ova igrica za djecu izgleda tako da se izgovaraju riječi koje se nadovezuju na prethodna dva sloga, na primjer : ško-LA, LA-ne.. i tako dalje. U ovoj igri također može sudjelovati više članova obitelji.

4. Dramske igre

Navedite djecu da se pretvaraju i glume pa tako izraze svoja razmišljanja i osjećaje. Dajte mu da odglumi nekoga ili nešto, ili na kartice napišite pojmove ili likove koje treba glumiti. Na taj način će mu biti zabavno jer će morati pogoditi i tko ste vi. Na kartice možete napisati imena likova, različite životinje i objekte.

5. Pogodi tko

Ova igrica za djecu je slična kao i prošla, ali je namijenjena malo starijoj djeci. Svaka osoba koja sudjeluje na papirić treba napisati ime poznate osobe za koju je sigurna da osobe s kojima igrate znaju tko su. Nasumično ih podijelite pa ih ljepljivom trakom zalijepite za čelo da ne vidite ‘koju ste osobu dobili’. Igra se igra u krug, tako da svaka osoba koja ima papirić na čelu treba ispitivati pitanja, a odgovori koje može dobiti su samo da ili ne. Na temelju toga mora pokušati saznati ‘tko je ona’.

6. Slijedi vođu

Recite svom djetetu da je on sada vođa. Neka se kreće, priča i gestikulira po želji. Ostali moraju pratiti sve njegove pokrete i ponavljati, a onaj koji pogriješi ispada.

7. Dodirni nešto žuto!

Ova igra je odlična ako želite aktivirati dijete. Kažite djetetu da dodirne nešto plavo. Tada treba hodati po prostoriji i pronaći taj plavi komad namještaja ili objekt. Nakon toga nastavljate s drugom bojom ili materijalom. Ovo je dobra vježba za ponavljanje boja i razmišljanje.

 

Povratak na Net.hr