Play ponuda

FOTO: / Igrajte se s djetetom - izradite memory za najmlađe

shimmer fallback

U prošlom tutorialu izrađivali smo stablo jer nam je stigla jesen.

7.10.2013.
15:30
Play ponuda

U galeriji pogledajte fotografije koje će vam olakšati postupak izrade!

Potreban materijal za izradu:

karton (dvije površine, deblja i tanja) olovka dječje škare i skalpel pet čepova – držača vodene boje ili tempere ljepilo

Izrada:

Za početak iz deblje površine kartona izrežite nekoliko različitih oblika (kružnica, kvadrat, cvijet, srce). Dok vi izrezujete skalpelom iz debljeg kartona, djetetu nacrtajte bar jedan od tih oblika (da se ne javi frustracija ako ne izreže sve), samo manje, na tanjem kartonu ili papiru, tako da i ono može izrezivati uz vas svojim dječjim škaricama. Razgovarajte o oblicima, prislanjajte obliku uz oblik, neka dijete čini isto. Na taj način kod djeteta potičete senzomotorni razvoj odnosno finu motoriku i preciznost.

Nakon što ste izrezali oblike, na tanju kartonsku podlogu zalijepite podlogu s izrezanim oblicima. Dajte djetetu neka maže ljepilo na karton. To bi trebalo predstavljati radost i užitak.

Hvalite ga i potičite, konstantno. Neka se osjeća važnim i voljenim.

Kad ste zalijepili velike kartone, stavite ih da se osuše a vi i vaš mališan obojajte oblike. Ako je dijete izrezalo neki od oblika (nebitno da li je pravilno) uzmite ga i prislonite uz isti takav vaš izrezani oblik i pričajte mu priču o mami/tati i bebi obliku. Odaberite boju za svaki oblik i pobojajte ga. Opet ponavljam, pričajte o oblicima i bojama jer na taj način dijete razvija kognitivno mišljenje.

Dok se oblici suše, pobojajte površinu velikog kartona – vaše memory ploče, u boju koju dijete odabere. Neka ima osjećaj da vam pomaže, tako razvijate socijalnu kompetenciju. Svaki utor za oblik pobojajte u boji u kojoj vam je pojedinačni oblik (ako je ribica plava, neka i utor za nju bude u plavoj boji). Istraživanje materijala potiče kreativnost jer djeca znanje ne primaju preko razgovora, ona istražuju.

Nakon toga na već pobojane oblike zalijepite čepove – držače. Mi smo ponudili opciju i sa čepovima i sa štapićima, ovisno što vam je lakše zalijepiti.

Kad se osuše, sve je spremno za igru! Dajte djetetu oblik i ponudite mu kartonsku ploču, da spaja oblike i boje u ručici s oblicima i bojama na ploči.

Naravno, djeca u najranijoj dobi ne razumiju (i ne moraju razumjeti) pravila tako da su glavni ciljevi ove igre puno smijeha i zabave te zajednički provedeno vrijeme.

No, najvažnije od svega je druženje roditelja i djeteta. Kroz taj segment dijete dobiva temelje za budućnost – da razvije samostalnost i svijest o sebi, da bude svjesno vlastitih kvaliteta.

Savjetuje: Teta Maja/Mali kreativci

Play ponuda
Play ponuda