Društvene mreže: Sedam razloga zašto ih se mališani trebaju kloniti

Koliko god su internet i društvene mreže praktična stvar u životu, na njima vrebaju opasnosti kojih mala djeca nisu dovoljno svjesna

14.8.2016.
16:30
Giphy
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više nije neobično da sve više roditelja dozvoljava djeci da imaju profil na društvenim mrežama. Zapravo, prosječan uzrast djece, koja imaju Facebook, Twitter, Instagram, jest deset godina. Uzmite u obzir sljedeće razloge zbog kojih djetetu treba zabraniti da otvori profil na nekoj od društvenih mreža.

1. Sumnjive osobe

Glavni razlog zbog kojeg djeca ne trebaju biti na društvenim mrežama jesu sumnjive osobe koje također imaju profile. Uz to što mogu slati privatne poruke, uhoditi s društvenih mreža, mogu doći i do osobnih podataka vašeg djeteta ukoliko mu hakiraju profil. U obzir trebate uzeti i to da je Facebook uveo mogućnost lociranja mjesta na kojem se nalazite, što može biti opasno po vaše dijete.

2. Sadržaj za odrasle

Sigurno nećete moći spriječiti dijete da vidi sadržaj namijenjen odraslima ukoliko mu dozvolite da otvori profil na nekoj društvenoj mreži. Iako vaše dijete možda ne prati poznatu osobu ili bend koji dijeli sadržaj neprikladan za djecu, to ne znači da ih ostala djeca ne prate.

3. Negativan utjecaj

Kada je vaše dijete izloženo različitim statusima, slikama ili video-porukama, koje promoviraju suprotne vrijednosti od onih za koje se vi zalažete, što mislite koliko će to utjecati na njega? Pritisak vršnjaka je vrlo jak, a zbog društvenih mreža on postaje još jači, osobito kod mlađe djece koja još pokušavaju otkriti svijet.

4. Izgubljeno vrijeme

Djeca nemaju pojam o vremenu i mogu provesti cijeli dan za računalom. To je nešto što većini roditelja predstavlja problem. Na to treba obratiti pažnju i usmjeravati djecu na neke korisne aktivnosti.

5. Skretanje pažnje s važnih stvari

Domaća zadaća vjerojatno neće biti na listi prioriteta nakon dolaska iz škole ukoliko dijete ima mogućnost biti na svom profilu na nekoj od društvenih mreža. Većina djece nosi i mobitel u školu i koristi ga na satu umjesto da prati ono što nastavnik priča.

6. Rušenje zakona

Jeste li čuli za Zakon o zaštiti dječje privatnosti na internetu? Zbog njega se na svakoj stranici traži da potvrdite kako ste stariji od osamnaest godina. Ukoliko djetetu koje nije punoljetno dozvolite da otvori profil na nekoj društvenoj mreži, taj zakon više ne vrijedi.

7. Laka meta za maltretiranje

Ukoliko ne želite da vam dijete bude izloženo nasilju i maltretiranju, zabranite mu pristup društvenim mrežama, jer su djeca danas dosta surova, a posebno preko društvenih mreža.

Svaki roditelj radi ono što misli da je najbolje za dijete. Ukoliko ste postigli dogovor i dozvolili djetetu da ima profil na nekoj društvenoj mreži, ukažite mu na moguće opasnosti koje vrebaju kako bi bio oprezan u dijeljenju podataka i kontaktu s drugim ljudima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali