Play ponuda

Djeca i osnove sigurnosti

shimmer fallback

Većina roditelja zna poduzeti osnovne mjere za zaštitu djeteta, primjerice, instaliranjem zaštite na utičnice kao i micanjem deterdženta i drugih kemikalija izvan dječjeg dohvata.

13.10.2000.
17:05
Play ponuda


Svi znaju da su sredstva za čišćenje potencijalna opasnost po djetetovo zdravlje, no među njih treba uključiti i parfeme, neku vrst kozmetike i vitamine.

I zdravstveni savjeti se mijenjaju, nekad su pedijatri preporučivali spavanje na trbuhu, a danas se zna da je spavanje na leđima smanjilo stopu smrtnosti od sindroma iznenadne smrti dojenčadi za 40 posto. Međutim, glavne opasnosti nastupaju kad beba stane na svoje noge.

PADOVI su glavni izvor povreda, naročito ljeti kada su otvoreni prozori. Česte se ozljede dobivaju i na igralištu; roditelji bi trebali paziti da mala djeca ne koriste sprave namijenjene igri starijih uzrasta.

VODENE POVRŠINE nikad ne podcjenjujte. Ukoliko je voda dostupna vašem djetetu, makar se radilo o kadi napola napunjenoj vodom, pazite da dijete ne švrlja samostalno oko nje. Spasilačke službe su od velike pomoći, ali ne mogu zamijeniti roditelja koji se kupa zajedno sa svojim djetetom. Djeca ispod četiri godine mogu naučiti plivati, ali puštati ih same graniči s ludošću.


PROMET. Stručnjaci preporučuju da, ako je ikako moguće, djeca ispod 10 godina ne prelaze samostalno preko ceste. Do tad im se u potpunosti ne razvije ni periferni vid ni percepcija dubine. Često nisu u stanju odmjeriti brzinu ili udaljenost, a kako su maleni, ni vozači ih ne mogu lako uočiti.

Mogu li djeca ipak uživati u igri? Naravno! No ukoliko se roditelj dobro pripremi za slučajeve nesreće i pazi na sigurnost svog potomka manje će strepiti i on i dijete će se osjećati opuštenije.

Play ponuda
Play ponuda