Važan član obitelji

ČAK I PRIJE ROĐENJA: Ljubimac u obitelji može spriječiti alergije i pretilost kod djece

Izlaganje vrlo malene djece ljubimcima može smanjiti rizik da kasnije u životu pate od alergija i pretilosti.

Znanstvenici su otkrili kako bebe iz obitelji s ljubimcima češće imaju povećane količine Ruminococcusa i Oscillospire, dvije vrste mikroba koje se povezuje sa smanjenom pretilošću kod djece i rijeđim alergijama. To korisno izlaganje čak može početi dok je beba još u majci, piše Science Alert.

Ljubimci korisni i prije rođenja

Drugim riječima, čak i ako se obitelj odlučila riješiti svog dlakavog člana (na odgovoran način) prije rođenja djeteta, prisutnost životinje u kućanstvu tijekom majčine trudnoće može prijenjeti mikrobiološke prednosti u mikrobiom u crijevima još nerođenog djeteta.

“Postoji kritično vremensko razdoblje kada se zajednički razvijaju mikrobi i imunitet u crijevima, te kada poremećaji u procesu rezultiraju u promjenama u imunitetu crijeva”, kaže pedijatrijska epidemiologinja Anita Kozyrskyj sa kanadskog Sveučilišta u Alberti.

Kazyrsyjin je tim analizirao fekalne uzorke 746 beba između 2009. i 2012.

Više od polovice beba bilo je izloženo barem jednom ljubimcu u domu svoje majke još i prije rođenja, a 70% ljubimaca činili su psi.

Ljubimci su i više nego korisni članovi obitelji, posebno za malenu djecuFoto: RomanovaAnn/Thinkstock

Kada se fekalni uzorci izloženih beba usporede bebama ih domova u kojima nije bilo nikakvih ljubimaca, korisni mikrobi Ruminococcus i Oscillospira bili su znatno brojniji kod izloženih beba.

“Količina ove dvije bakterije udvostručila bi se prisutnošću ljubimca u domu.”

PAS HEROJ: Spasio život bebi koju je zlostavljala dadilja

Ovo je najnoviji dokaz da izlaganje mlade djece malom količinama takozvanih prijateljskih bakterija može učiniti osobe imunijima na kasnije zdravstvene probleme, poput astme.

A već se ranije dokazalo kako ljubimci doprinose razvoju društvenog života djece s autizmom, smanjuju tjeskobu i stres, te čak i pružaju bolje društvo od braće i sestara.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr