BUDITE 'SVOJI': / 5 razloga zašto se ne smijete zamarati onime što vaši roditelji misle o vama

Najteži životni preokret doživite kada osobe koje su jednom bile one koje su vas najviše podupirale postanu one koje vas najviše kritiziraju. Da, tako je - riječ je o vašim roditeljima.

7.8.2015.
15:08
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ne zna se točno kada, ali u jednom trenutku života naši nam roditelji postanu najljući neprijatelji. Ako se dobro zamislite, shvatit ćete da ste se najgore osjećali upravo nakon razgovora s njima. Počnete se pitati jeste li upisali pravi fakultet, je li vam vaš posao dovoljno dobar, je li vam stanarina previsoka... Odjednom počnete sumnjati u sve što jeste, piše Elite Daily.

Zbog toga je katkad jedini način da u životu budete sretni taj da prestanete mariti za ono što vaši roditelji misle o vama. Jer, vaši roditelji nisu vi i ne mogu upravljati vašim životom iz nekoliko razloga.

1. Ne poznaju vas zaista

Čovjek postane 'svoj' kada počne samostalno misliti. Samo oni najjači i najsretniji počnu razvijati svoju neovisnost prije nego napuste roditeljsko gnijezdo. Većina, pak, nedjeljne ručkove provodi u raspravama kada su i zašto tako kasno sinoć došli kući. Vaši će vas roditelji uvijek smatrati djetetom i pokušavati vas obraniti od padova u životu. Problem je u tome što vas na taj način koče u ostvarivanju vlastitih snova i ambicija. Nikada vas neće gledati kao odrasle, samostalne osobe pa je najbolje da se s tim pomirite i prestanete trošiti energiju na dobivanje njihove potvrde za svoje odluke.

2. I sami imaju probleme, ali ne žele priznati

Roditelji vas pokušavaju uvjeriti da nikada u životu nisu pogriješili. Nakon nekog vremena shvatit ćete da je to glupost - sve što vam prigovaraju samo je projekcija njihovih životnih promašaja. Nemojte dopustiti da njihova prošlost određuje vašu budućnost.

3. Njihovo mišljenje nije uvijek točno

Zamislite što je majka Vincenta van Gogha mislila o njegovom napuštanju dobrog posla u banci kako bi postao gladni umjetnik. Sigurno nije bila oduševljena i govorila mu je da to ne učini. Da ju je poslušao, svijet bi bio zakinut za neponovljiva umjetnička djela. Isto vrijedi i za vas.

4. Ono što je važilo prije 20 godina, danas ne važi

Naravno da vaši roditelji imaju mnogo više životnog iskustva i mudriji su od vas, no o nekim stvarima jednostavno nemaju blage veze. Živjeli su u potpuno drugačijem vremenu i neke stvari ne mogu pojmiti pa je i njihovo mišljenje o tim stvarima nevažno.

5. Žele vam najbolje, ali ne znaju što je to

Vaši roditelji imaju neku ideju o tome što je uspjeh, no, iako su im namjere čiste i iskrene, to ne znači da su u pravu. Oni ne razumiju što znači biti umjetnik ili izumitelj. Slijedili su ideju svojih roditelja o tome što je za njih ispravno, ali to ne znači da je to ispravno za vas. Samo zato što su oni žrtvovali svoje snove ne znači da se vi morate odreći svojih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Elite Daily/Magazin.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali