Play ponuda

Tri 'beživotna' mjesta koja morate vidjeti!

shimmer fallback

U blizini je i Sinajska pustinja na području Egipata, no ovaj put se koncentrirajmo na dvije smještene u Izraelu i Jordanu te najslanije more na svijetu koje ove države dijele.

11.8.2011.
13:18
Play ponuda

Obišli biste mjesta gdje je jahao pravi Lawrenca od Arabije ili Harrison Ford u ulozi Indiane Jonesa? Pogledali biste bunar koji je iskopao Abraham, pećine u kojima se skrivao kralj David ili područje na kojem se Lotova žena pretvorila u stup soli? Lokacije po kojima su hodali neki od najpoznatijih osoba na svijetu mogle bi fascinirati i vas.

Wadi Rum

Ove je godine UNESCO na svoju listu Zaštićene svjetske baštine uvrstio i Wadi Rum pustinjsko područje u Jordanu poznato i pod nazivom Mjesečeva dolina. Čudesna Wadi Rum je najveća pustinjska dolina u Jordanu i mjesto na kojem je svoje bitke vodio Lawrenca od Arabije. Pokriva površinu od 460 kilometara kvadratnih na jugu Jordana, a poznata je po prirodnim i kulturnim čudesima. Pećine, klanci i masivne litice te crteži na stijenama drevnog stanovništva ovjekovječene su na mnogim fotografijama.

Sve veći broj turista navraća u područje, posebno oni koji vole pješačiti i planinariti, te ljubitelji safari turizma koje dovode deve ili džipovi. Turističke agencije nude izlete i proputovanja u pustinju i obližnju Petru koja je na listi zaštićene svjetske baštine još od 1985., te nešto sjevernije smještene rimske ruševine Jerasha na području Dekapolisa.

Mrtvo more

Mrtvo more je najniža točka na zemlji (418 metara ispod morske razine). Deset je puta slanije od morske vode pa ljudsko tijelo pluta poput čepa od pluta. Vjeruje se da voda i blato sadrže minerale korisne za ljudsko zdravlje.

Od 1970. godine Mrtvo more se smanjilo za trećinu svoje prvotne veličine. More se tako dramatično povlači da je u jednom dijelu nastao i otok osušenog dna, a hoteli i restorani koji su nekad bili blizu obale sad su i kilometar dalje. Zašto tako brzo nestaje? Rijeka Jordan jedini mu je izvor vode, a budući da Izrael i Jordan nemilice koriste riječnu vodu za navodnjavanje, malo toga stiže do Mrtvog mora. Stručnjaci se boje da bi more moglo nestati za 50 godina. Ne pomažu ni proizvođači kozmetičkih proizvoda koriste Mrtvo more kao izvor sirovine. Izraelske vlasti razmatraju dovoditi vodu iz Crvenog mora, no ekolozi nisu uvjereni da će do toga doći. Turiste upozoravaju da se požure, dok ga još ima. Moglo bi nestati slično kao Sodoma i Gomora na čijem se području more sad nalazi.

Negev pustinja

Pustinja Negev pokriva preko polovice Izraela. No, riječ je o fascinantnom mjestu koje očarava posjetitelje. Najbolje je obići je uz vodiča. Površnom oku, pustinja je tek pustinja, ali znalac će vam pokazati da svako brdo, kamena formacija ili dolina ima svoju jedinstvenu priču.

Iako je uglavnom nenaseljena Izraelski botaničari i agronomi s godinama su je učinili sve zelenijom. Nomadski beduini žive tu stoljećima, a danas osim od stoke žive i od neumornih turista koje provode po Negevu nudeći im 'hotel s tisuću zvijezdica'.

Vozite li se džipom, ne upuštajte se u avanturu bez iskusnog vozača koji zna voziti po divljem terenu.

A što se osim pijeska i kamenja može vidjeti? Na rubovima je Mrtvo more, tu je i poznata utvrda na stijeni, Masada, te jedinstvene kraterske formacije maktešim, koji se nalaze samo u Negevu i Sinajskoj pustinji u Egiptu. Smatra se da su nastali zbog ekstremne erozije. Ljubitelji astronomije mogu do Mitzpe Ramon opservatorija koji se nalazi uz najveći krater Ramon. Odličan pogled pruža se i iz kanjona Ein Ovdat.

Pogledajte i video reportaže s područja:

Petra i Wadi Rum

Negev

Mrtvo more

Vezani članci:

arti-201107260378006 arti-201108090569006 arti-201106290251006

Play ponuda
Play ponuda