Play ponuda

Putovanje na kojem nećete poželjeti zadaviti prijatelja

shimmer fallback

Ako vam je netko dugogodišnji prijatelj i odlično se slažete, to ne znači da ste kompatibilni na putovanjima.

6.8.2011.
11:10
Play ponuda

Nekompatibilan suputnik putovanje može pretvoriti u noćnu moru, a to su mnogi zasigurno već i iskusili. Živite u uvjerenju da neku osobu odlično poznajete i onda se nađete u situaciji da biste je nakon nekog vremena najradije zadavili. U stranoj ste zemlji i stvari se ne odvijaju onako kako ste planirali. Umjesto da ste jedno drugome podrška, na površinu počinju izlaziti stvari s kojima jednostavno ne možete izaći na kraj. Poznato?

Dakle, prije nego krenete na put, sjednite i porazgovarajte o putovanju i prioritetima.

Čak vas i najbolji prijatelj, kojeg znate 20 godina, koji je spasio vašeg psa ili dao bubreg vašoj sestri, ponekad na putu može dovesti do ludila.

Na stranici lonelyplanet.com objavljeno je što trebate uzeti u obzir kako biste spriječili sukob i noćnu moru:

Birajte pažljivo s kim ćete putovati Spontanost na putovanju je odlična, ali ne i kada je odabir suputnika u pitanju. Izaberite prijatelja u čijem društvu možete dosljedno uživati u raznim situacijama. Na putovanju vas može čekati disharmonija ako ste odabrali osobu koju ne poznajete dovoljno, naprimjer prijatelja s kojim se opijate subotom navečer već godinama, ili seksi ženu s kojom ste u vezi dva tjedna, pa čak i atraktivnu strankinju, koja je inače putopisac i koju ste upoznali u hostelu.

Recite što očekujete Razgovarajte o putovanju. Je li to godišnji odmor, radni izlet, urbano istraživanje, ljenčarenje na plaži? Ako je jedna osoba idemo-idemo-idemo, razgledavaj-razgledavaj tip, a druga bi željela upoznati unutrašnjost svih kafića, sjedila i ispijala kave ili alkohol, napetost i neslaganje ubrzo će obilježiti putovanje. A jeste li ikad vidjeli dva control-freaka zajedno na putovanju? Prestrašno. Dobro razmislite što želite i razgovarajte o tome s potencijalnim suputnikom.

Koliki vam je budžet? Mnogima je, čak i onima s čvrstom vezom, ovo bila kap koja je prelila čašu: Nalazite se u prometnoj ulici dok pljušti, kilometrima od hostela. Prijatelj želi hodati i uštedjeti novac, a vi biste što prije željeli doći do hostela i osušiti se. Nije lako putovati s osobom koja opsesivno pazi na svaku kunu. Prije putovanja razgovarajte o tome koliki si budžet svatko od vas može priuštiti, o raspoloživim sredstvima za smještaj, hranu, prijevoz...

Razdvojite se na neko vrijeme Sasvim je u redu razići se u nekom trenutku ako imate različite preferencije. Ako jedna osoba stalno udovoljava prohtjevima i željama druge osobe, radeći stvari koje baš i ne bi radila, posjećujući mjesta koja joj nisu zanimljiva, napetost se može samo povećati. Razdvajanje na tri sata ili tri dana olakšat će stvari. To nije znak problema, to je samo dobra politika. Osim toga, moći ćete kasnije podijeliti različita iskustva i bit će zanimljivije.

Dnevni i noćni raspored Rasprava o dnevnoj aktivnosti je dobra stvar. Neizlječiva noćna ptica može poremetiti planove osobe koja je jutarnji tip i obrnuto.

Budite obzirni prema drugima Na putovanju će vam dobro doći malo finoće i obzira. Morate biti svjesni raspoloženja svog suputnika. Izbalansirajte njegove i svoje potrebe. Budite uredni ako inače niste i slično.

Vezani članci:

arti-201106020740006 arti-201106170765006 arti-201106020752006

Play ponuda
Play ponuda