Play ponuda

Pripremite se za najgori scenarij na putovanju

shimmer fallback

Gubitak putovnice u inozemstvu je strašno iskustvo, ali postoje načini da se pripremite na taj najgori mogući scenarij.

22.11.2010.
14:42
Play ponuda

Iako se trudimo ne dovesti u ovakvu situaciju dok smo na putovanju, nezgode kao što je gubitak novčanika, dokumenata i najgore od svega putovnice, uvijek su moguće.

Kako se vaše putovanje iz snova ne bi pretvorilo u totalnu noćnu moru, navest ćemo nekoliko savjeta koji vam u slučaju gubitka dokumenata, novčanika i putovnice mogu bar malo olakšati.

Ako vam se dogodi da u stranoj zemlji izgubite ili vam ukradu putovnicu prvo što morate napraviti je obratiti se najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu.

Bilo kako bilo ovakva situacija je strašna, ali postoje načini da se pripremite na ovaj najgori mogući scenarij.

Od kopija glava ne boli Napravite više kopija svega, putovnice, osobne iskaznice, kreditnih kartica. Jednu kopiju nosite sa sobom i ostavite je u hotelskoj sobi, a jednu ostavite kod kuće ili kod nekog od prijatelja tako da ako vam zatreba neki podatak s jednim telefonskim razgovorom možete doći do njih ili vam mogu faksirati potrebne podatke.

Opskrbite se svim važnim telefonskim brojevima Prije puta napravite dokument koji će sadržavati lokalne brojeve: konzulata i banaka koji bi vam mogli zatrebati u slučaju gubitka putovnice, osobne iskaznice ili kreditnih kartica da ne morate trošiti vrijeme na traženje tih brojeva u nekom internet caffeu ili zivkajući. Sve potrebne brojeve možete imati na svom mobilnom telefonu, ali i još negdje za svaki slučaj.

Novac ovamo, novac tamo Nikada nemojte nositi sav novac koji imate sa sobom, rasporedite ga, nešto u torbi, džepovima, nešto u hotelskoj sobi tako da uvijek imate zalihe.

Ekstra savjeti U slučaju da vam treba više informacija i savjeta dobro je znati da ih možete potražiti na stranici www.mup.hr.

Unatoč tome ako mislite da se vama ovako nešto neće i ne može dogoditi, nikada ne znate što vas čeka i dobro bi bilo biti pripremljen na ovakav mogući ishod dok ste negdje na putovanju. Ako ste pripremljeni možete sami sebi olakšati ovu poprilično nezgodnu situaciju, prenosi travelandleisure.com.

Gubitak ili nestanak putovnice Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili njezino pronalaženje. Nestanak ili pronalaženje putne isprave prijavljuju se policijskoj upravi/postaji, ako je putna isprava nestala ili pronađena u Republici Hrvatskoj, odnosno najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu, ako je putna isprava nestala ili je pronađena u inozemstvu.

Nakon provedenog postupka i utvrđivanja okolnosti nestanka putne isprave, nestala putna isprava rješenjem se proglašava nevažećom (građanin plaća upravnu pristojbu u iznosu od 20,00+ 50,00 kuna).

Rješenje o proglašenju putne isprave nevažećom građanin daje oglasiti u Narodnim novinama o svom trošku, nakon čega može podnijeti zahtjev za izdavanje nove putovnice, piše na stranicama mup.hr.

Play ponuda
Play ponuda