Play ponuda

TKO SE NE BI PRESELIO / Želite na poklon 30.000 eura? Ovaj prekrasan gradić ima primamljivu ponudu, samo provjerite ispunjavate li uvjete

Foto: Profimedia

Cijene kuća kreću se od 500 eura po kvadratu, pa ju je moguće kupiti i za manje od ponuđenog novca

22.11.2022.
7:09
Profimedia
Play ponuda

Gradovi diljem Italije posljednjih su se godina utrkivali u pokretanju pametnih planova kojima je cilj namamiti nove stanovnike kako bi oživjeli svoje bogatstvo. Od oronulih kuća koje se prodaju za nešto više od jednog dolara, do kuća spremnih za useljenje po niskim cijenama - zavladala je mahnita konkurencija.

Živopisni gradić Presicce u sunčanoj regiji Puglia posljednji je ušao u igru s primamljivom ponudom. Dužnosnici kažu da će ljudima platiti do 30.000 eura koji žele kupiti prazan stan i dobiti prebivalište.

Izvor: Profimedia

Što je još bolje, cijene kuća koje se prodaju kreću se od oko 25.000 eura. Kao i druge jeftine nekretnine na prodaju diljem Italije, i njih su izvorni vlasnici odavno napustili.

Kao dodatni bonus, lokacija je nevjerojatna, okružena prirodom Salento područja u peti talijanske čizme i blizu praškastih plaža i tirkizno čistih voda Santa Maria di Leuca.

Oživljavanje grada

Vlasti u Presicceu nadaju se da će novčanim poticajima udahnuti novi život u njihov grad koji gubi stanovništvo i u kojem je novorođenčadi svake godine sve manje.

"U povijesnom središtu ima mnogo praznih kuća izgrađenih prije 1991. koje bismo željeli ponovno vidjeti fa žive s novim stanovnicima", rekao je lokalni vijećnik Alfredo Palese za CNN. "Šteta je gledati kako se naši stari kvartovi puni povijesti, prekrasne arhitekture i umjetnosti polako prazne."

Play ponuda
Izvor: Profimedia

"Ponudit ćemo do 30.000 eura ljudima koji se žele preseliti ovamo i kupiti jedan od ovih napuštenih stanova", kaže on. "Ukupna sredstva bit će podijeljena na dva dijela: dijelom će ići na kupnju stare kuće, a dijelom na njezino preuređenje, ako bude potrebno."

Zajedno, Presicce i Acquarica sada imaju oko 9000 stanovnika, ali samo polovica stanovništva živi u starijem dijelu zajednice.

Koji su uvjeti?

Gradska vijećnica već je pokrenula druge sheme kako bi privukla više stanovnika, uključujući porezne olakšice za pokretanje novih poslovnih aktivnosti i bonuse za bebe obiteljima s djecom.

Kako bi se kvalificirali za poticaj od 30.000 eura, kupci se moraju nastaniti u Presicceu i kupiti jednu od odabranih nekretnina izgrađenih prije 1991. godine, koje su kartografirale vlasti.

Play ponuda

Prema Paleseovim riječima, cijene kuća kreću se od 500 eura po kvadratu, pa ju je moguće kupiti i za manje od ponuđenog novca. Naime, oko 25.000 eura trebalo bi biti dovoljno da se osigura nekretnina od 50 kvadratnih metara koju treba obnoviti.

'Zeleno zlato'

Povijest Presicce seže do srednjeg vijeka, kada su se naselja proširila oko saracenske tvrđave koju su izgradili redovnici koji su kopali kripte i podzemne mlinove za masline kao skloništa za preživjele od gusarskih napada.

Stekao je reputaciju "grada zelenog zlata" Puglie zbog bujnih maslinika koji daju prvoklasno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Cvjetajući tijekom renesanse, postao je poznat po finom vinu, sirevima i trgovini stokom.

Izvor: Profimedia

Mnogi mještani živjeli su pod zemljom, kopajući špilje u stjenovitom terenu Presiccea. Ispod glavnih trgova i raskošnih baroknih palača nalazi se mreža od 23 tajne komore i mlinova za masline u kojima su farmeri, poznati kao trappettari, provodili mjesece tijekom sezone berbe, prešajući masline u kamenim mlinovima koje su gurali magarci.

Play ponuda

Mnoge povijesne građevine imaju privatni pristup podzemnim komorama u kojima još uvijek stoje ogromni mlinovi. Turistički vrhunac su vođene ture kroz podzemni grad.

U drevnoj četvrti, široke elegantne ulice ispresijecane su vijugavim uskim uličicama. Veličanstveno ukrašene zgrade zlatne boje s balkonima od kovanog željeza i unutarnjim dvorištima stapaju se s jednostavnim bijelim stanovima.

Festivali i hrana

Pješačke i biciklističke rute vijugaju kroz bukolični krajolik prošaran poljima za ispašu ovaca i napuštenim kamenim utvrdama. Na dohvatu je ruke netaknuta obala Salenta, koja se proteže između obalnih mjesta Gallipoli i Santa Maria di Leuca.

Uz obilaske podzemnih uljara i festivala s degustacijama maslinovog ulja i hrane, zanimljivost je muzej seljačke civilizacije u kojem su izloženi predmeti iz prošlosti. Postoje godišnji festivali salentinske narodne glazbe, plesova, starinskih rukotvorina i sajmova hrane.

Play ponuda

Presicceove pržene riblje delicije, povezane s kultom svetog Andrije, gurmanski su specijalitet, uz legendarne ručno rađene tjestenine, orecchiette i strascinate. Ostale lokalne poslastice uključuju palačinke od kvasne tjestenine punjene škampima, bakalarom, povrćem - ili napravljene alla pizzaiola, s maslinama, kaparama i cherry rajčicama.