BOGAT ATRAKCIJAMA / Najveći grad na svijetu: Rijetki su za njega čuli, a ima više stanovnika od Australije

Image
Foto: Shuterstock

Vlada popularno mišljenje da je najveći grad na svijetu Tokyo, no ovaj kineski grad izdvaja se po najvećoj površini

1.7.2024.
8:47
Shuterstock
VOYO logo

Najveći svjetski gradovi diče se svojom živošću i važnim gospodarskim, političkim te društvenim aktivnostima. Vlada popularno mišljenje da je najveći grad na svijetu Tokyo, dok ga slijede Delhi, Šangaj i Sao Paulo. Ipak, ovi gradovi sadrže najveći broj stanovnika, dok se jedan megalopolis izdvaja po najvećoj površini, a riječ je o kineskom gradu Chongqing. Njegova površina približna je površini Republike Austrije, dok ima veći broj stanovnika od cijele Australije.

Image
ZAVIDNE BROJKE /

Hrvatskoj raste popularnost: Ovih 50 lokacija najviše se spominje na Instagramu

Image
ZAVIDNE BROJKE /

Hrvatskoj raste popularnost: Ovih 50 lokacija najviše se spominje na Instagramu

Važan megalopolis

Chongqing je jedna od četiri općine pod izravnom upravom središnje narodne vlade, zajedno s Pekingom, Šangajem i Tianjinom. Općina pokriva veliko geografsko područje koje uključuje nekoliko odvojenih urbanih područja, a smješteno je u jugozapadnom dijelu Kine. Najveći je grad na svijetu po površini, no nema najveće urbano područje. Jedina je kineska općina sa stalnim stanovništvom od preko 30 milijuna, a taj broj uključuje ruralno stanovništvo. No, uspio je premašiti Šangaj po broju urbanog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središte financija, proizvodnje i transporta

Kao jedan od kineskih središnjih nacionalnih gradova, služi i kao središte financija, transporta te proizvodnje. Njegova zračna luka druga je najprometnija u Kini te jedna od 50 najprometnijih u svijetu.

Image
Foto: Shutterstock

Sustav jednotračne željeznice je najduži i najprometniji u svijetu, a sjedište je i tvrtke 'Changan Automobile', jedna od velike četvorke kineskih proizvođača automobila. Isto tako, pripada skupini 40 najboljih gradova u svijetu po rezultatima znanstvenih istraživanja te je dom nekoliko prestižnih sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smješten na ušću

Grad se nalazi na ušću rijeka Jialing i Yangtze, što ga je učinilo najvećim kineskim lučkim gradom u jugozapadnoj regiji. Grad je smješten i na mnogim brežuljcima, a zbog pristupa jeftinoj radnoj snazi i energiji, vodeći je u teškoj industriji. Nazivaju ga i 'kineskim glavnim gradom mostova', upravo zbog velikog broja izgrađenih mostova raznih oblika i struktura.

Image
Foto: Shutterstock

Atraktivna turistička mjesta

Chongqing nudi velik broj atrakcija za turiste, razne muzeje te ukusna domaća jela. Preporučuje se posjet najslikovitijem dijelu plovnog toka Yangtzea, koji je poznatiji kao Tri klanca i čini niz prirodnih te kulturnih atrakcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Zatim, posebno zanimljiv je nacionalni geološki par Wulong Karst, koji je ujedno pod zaštitom UNESCO-a. Riječ je o impresivnoj divljini koja bi trebala biti na listi svoh zaljubljenika u prirodu. Posjetitelji će moći vidjeti krške provalije i vapnenačke formacije koje su nazvane po zmajevima i ukovirenim vodopadima. To je fotogenično područje za planinarenje, iako se može koristiti i stakleno dizalo za odmor nogu tijekom puta.

Image
Foto: Shutterstock

Uzdižući se na trgu u središnjem Chongqingu, okružen blještavim trgovinama i visokim zgradama, Spomenik narodnom oslobođenju je često mjesto susreta za lokalce, ali i posjetitelje. Spomenik je izgrađen 1945. godine u znak pobjede nad Japanom u Drugom svjetskom ratu. Gladni putnici ga posjećuju prije istraživanja obližnje ulice zalogajnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Stari grad Ciquikou može se pohvaliti arhitekturom iz razdoblja dinastije Ming i Qing. Nekoć je bio poznat po proizvodnji porculana, a danas je središnje mjesto starih peći. Rukotvorine još uvijek dominiraju ulicama, a posvuda po gradu ima ateljea za vezenje i umjetnina.

Image
Foto: Shutterstock

Zanimljiva kultura

Ovaj grad je središte takozvane Ba kulture, čije podrijetlo seže iz Kraljevstva Ba. Pripadnici te kulture bili su poznati po hrabrosti i poletu te talentu u pjevanju i plesu. Narod Ba kuhao je vlastito vino, a održavao posebne ceremonijske pogrebe. Njihove narodne pjesme o planinama i rijekama bile su poznate u ono doba, ali ih lokalci i danas rado pjevaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj megalopolis može se pohvaliti uspješnim transportom i proizvodnjom, ali i prekrasnom prirodom, kulturnom baštinom i arhitekturom. Iako mnogima nepoznat, Chongqing se posebno izdvaja od ostalih velikih gradova u Kini.

POGLEDAJTE VIDEO: Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo