ZAUSTAVITE SE NA VRIJEME / Mnogi vozači ne znaju pravila uvjetnog skretanja: Ovo su tri najčešće greške koje većina pravi na semaforu

Image
Foto: Shutterstock

Svaki vozač je nekad vidio zelenu svjetlosnu signalizaciju u obliku strelice, koja se nalazi na samom rubu semafora. Većina smatra da u tom trenutku ima slobodan prolaz, premda je pravilo malo drugačije

21.6.2023.
22:24
Shutterstock
Play logo

Uvjetna zelena strelica nije isto što i zeleno svjetlo, ona doslovno znači da vozač može skrenuti pod uvjetom da nikoga ne ugrožava.

Kada se upali uvjetna strelica, u isto vrijeme je zeleno svjetlo za pješake na pješačkom prijelazu koji se nalazi odmah ispred vozila koje bi htjelo skrenuti na temelju te strelice. Također, u isto vrijeme je upaljeno i zeleno svjetlo za vozače na putu, na koji se vozač sa strelicom želi uključiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vozači koji ova pravila ne poštuju, ne rade to iz neznanja, uglavnom je to posljedica nemara.

Najčešće tri greške

Prva greška je prolazak kroz ugašeno uvjetno zeleno. To što uvjetno svjetlo postoji, ne znači da je ono uvijek uključeno kada se upali crveno svjetlo. Prolazak na uvjetno koje nije uključeno je prolazak na crveno i tako se i kažnjava.

shimmer fallback
shimmer fallback

Druga greška je zanemarivanje pješaka. Uključena zelena strelica znači da možete proći samo ako ne ugrožavate prolaz sudionicima u prometu kojima je upaljeno zeleno svjetlo. Za prolazak na uvjetno bez poštovanja prednosti drugih sudionika propisana je kazna od 60,00 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
SITNICA KOJA GLAVU ČUVA /

Prije točenja goriva u auto, obavezno učinite jednu stvar: Ovaj potez na benzinskoj može vam spasiti život

Treća greška je zalijetanje na žuto svjetlo. Tipična, a veoma opasna greška, događa se kada vozač nailazi na semafor na kojem se pali žuto svjetlo. Kada postoji lampica za uvjetno zeleno, vozač računa da će se ona upaliti čim se upali crveno pa ne usporava. Ovo je prolazak na crveno, a ako pritom izazovete i sudar, kazna se dodatno uvećava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo