GENIJALNO!

KAKO PUTOVATI POTPUNO BESPLATNO? 7 načina pomoću kojih na putovanjima nećete potrošiti ni kune

Da biste putovali svijetom ne trebaju vam kreditne kartice, suradnja s putničkim agencijama koje će vas oderati, niti smještaj u skupim hotelima. Ne biste vjerovali, ali postoje vrlo jednostavni načini kako putovati besplatno.

Kada tražite gdje ćete putovati, to najčešće ide preko skupih turističkih agencija. One nude all-inclusive resorte, putovanja kruzerima i skupe pakete. Svi trebaju znati kako putovati besplatno jer uopće nije teško. Zapravo, s malo iskustva, vježbu, trud i naše savjete jedva da ćete išta potrošiti na putovanju.

Kako putovati besplatno?

1. Postanite turistički vodič

Postati turistički vodič je najbolji način kako putovati besplatno i još k tome zaraditi. Ljetne mjesece možete koristiti i za zaradu u turizmu. Osim što ćete tako putovati besplatno, zaradit ćete i naučiti ponešto novo o znamenitostima i zanimljivostima mjesta u koja idete. Imat ćete mogućnost prenijeti to znanje i zasigurno zaraditi dovoljno da si priuštite neko novo putovanje.

2. Prijavite se na natječaje ili za stipendije

Organizacije poput UN-a ili UNESCO-a, nude razne stipendije za putovanja. Svaka organizacija ima propisane kriterije, tako da biste dobili sredstva trebate im predočiti jasan i uvjerljiv plan. Bitno je da je vaš put vrijedan njihove pomoći. Ukoliko vaše putovanje može pojačati osobni ili kulturalni razvoj, zasigurno ste na dobrom putu.

U suradnji s Europskom unijom kroz projekt ‘Youth mobility – Cro – EU’ mladima se nudi mogućnost besplatno putovati svijetom. Cilj je informiranje i uključivanje hrvatske mladeži u razne poslove edukacije i volontiranja uz putovanja i povećavanje mobilnosti. Kroz ovaj projekt održavaju se predavanja kako bi se povećala informiranost o tim načinima putovanja. Ako želite biti informirani o različitim mogućnostima koji nudi ovaj projekt, možete im se obratiti mailom na urbanamladez@gmail.com. i dobiti informacije o dodatnim edukacijama.

Osim toga, mnoge ustanove ili mediji nude različite nagradne natječaje kao što su za priču, pjesmu ili projekt. Pokažite svoje znanje i kreativnost i možda osvojite besplatno putovanje.

3. Ne tražite skupe hotele, stopirajte i spavajte na kaučevima

Sve popularniji način putovanja postao je couchsurfing – spavanje na kaučevima stranaca koji nude krov nad glavom. Kombinacija stopiranja uz mjere opreza i spavanja gdje god se spavanje besplatno nudi može vas dovesti daleko. Ovime nećete trošiti na transport ili smještaj. Ako niste sigurni u stopiranje, možete isprobati barem couchsurfing i opet znatno manje potrošiti na putovanje. Mnogi ljudi spremni su otvoriti svoj dom putnicima, a možete dobiti i besplatan obrok.

4. Iskoristite prijateljstva sa strancima

Sigurno ste barem na moru ljeti upoznali strance s kojima ste ostali u kontaktu na društvenim mrežama. Možda ste na studiju upoznali ljude iz različitih zemalja. Iskoristite to. Javite im se, platite put i odstanite kod njih. Osim što ćete se ponovno vidjeti, imat ćete besplatan smještaj, hranu i turističku pratnju u novom gradu.

kako putovati besplatno

5. Svedite potrebe na minimum

Da biste imali dobro putovanje ne trebaju vam skupi hoteli, vožnje kruzerom i već unaprijed isplanirani generični izleti. Ono što vam stvarno treba je čist zrak, zdrava hrana, voda, društvo i mjesto za spavanje. Putovanje iskoristite kao odličan način za isprobati nove stvari i vidjeti kako je stvarno živjeti u tom mjestu gdje dolazite umjesto da budete samo turist. Za takav način života u drugoj državi ili gradu potrebno je jako malo novaca.

6. Usporite svoje želje

Nitko ne kaže da je putovanje u Afriku neizvedivo, ali nitko ne kaže ni da je jednostavno. Vrijeme je besplatno, a vi imate svo vrijeme na svijetu. Razmišljajte o putovanju kao o promjeni u vašem životu i nemojte to raditi na brzinu s planiranjem koliko vremena vam treba do tamo i nazad. Umjesto da kupite skupu avionsku kartu, u Afriku možete doći i autobusom preko drugih država, malo po malo.

7. Ponudite svoje vještine u zamjenu za smještaj

Ako imate neke vještine, kao što su kuhanje ili znanje o životinjama, možete to iskoristiti kao zamjenu za smještaj. Ako sporo putujete i dajete si vremena upoznati lokalnu zajednicu, ovo će vam zasigurno pomoći. Ujedno, bitno je da se dobro služite engleskim jezikom (ili nekim drugim) kako biste znali komunicirati i lakše se dogovoriti za mnoge usluge koje vam trebaju. Putnici koji se odlično služe engleskim jezikom znaju kako putovati besplatno po svijetu – tako što će ljude učiti engleski u svakoj destinaciji koju posjete.

Nitko ne kaže da je jednostavno, ali moguće je. Sve ovisi o vama i o tome koliko ste spremni žrtvovati svoje vrijeme i komfort. Iskoristite prilike koje vam se pružaju i riješite se onih koje nisu dobre za vas.

Povratak na Net.hr