Novinarka američkog Forbesa Ann Abel napisala je ljubavno pismo Hrvatskoj, a u njemu svima onima koji Lijepu našu nisu posjetili navodi osam ključnih razloga zbog kojih će njome biti očarani. Ističe kako Hrvatska ima spektakularnu obalu te otoke, iznimne prilike za jedriličare, bajkovita sela, povijesne gradove, odličnu kuhinju s morskim specijalitetima te gostoljubivost.
Turiste pritom poziva u Dubrovnik i Split. "Split je grad u kojem vam ne treba plan! Lutati ulicama starog dijela grada tako je jednostavno, kao i prošetati do neke od gradskih plaža. Za vrhunske delicije na otvorenom ne trebaju vam posebne preporuke...", piše Ann Abel.
Fascinirala ju je činjenica da se u splitskoj Dioklecijanovoj palači još uvijek živi i radi. Opisuje je kao grad-labirint u kojem se radi, jede, trguje...
Ni slučajno zaobići Sinj i priču o Alki
Osvrćući se na gastroponudu izdvojila je restorane Bookeriju i Zrno soli. Bookeriju uspoređuje s onom u Barceloni. "Meni se u velikoj mjeri odnosi na lokalne proizvode i blagodati iz mora i više je mediteranski nego strogo hrvatski, no dizajnu restorana i gostoljubivosti nemoguće je odoljeti", opisuje novinarka. U "Zrnu soli", pak, hvali pogled iz restorana, koji se nalazi pored marine.
Abel navodi kako turisti nikako ne smiju zaobići Galeriju Meštrović. "Hrvati su jako ponosni na svoju zemlju i svoje slavne sunarodnjake. Kipar Ivan Meštrović, ljubljen i u SAD-u, dobar je primjer. Njegov muzej vrijedi posjetiti ne samo zbog impresivnog stvaralaštva, nego i zbog činjenice da je muzej zapravo čaroban ljetnikovac s omamljujućim pogledom na more", stoji u ljubavnom pismu.
Novinarka smatra kako se ne bi smio zaobići ni obližnji Sinj pozivajući turiste da obrate pozornost na Alku i sve što je vezano uz nju pa tako i tamošnji novi muzej.
Muzej Alka u Sinju
Oduševljena hranom te pelješkim vinima
Poziva ljude da posjete Klišku tvrđavu te navodi kako izvan gradova hrvatsku kulturu vijeme nije taklo. Ističe pritom gastroponudu sela Gata u kojem se može uživati u gozbi s tradicionalnim jelom soparnikom, načinjenim od blitve, češnjaka, luka i tijesta te rakiji.
Abel je oduševio i hotel Park koji smatra iznimno prestižnim te je oduševljavaju njegovi art deco detalji.
Ljubiteljica je i dobrog vina pa kaže kako u Hrvatskoj treba obići i Pelješac te kušati pelješka vina.
Orebić
Pridružite nam se u akciji predstavljanja ljepota Hrvatske
Iako strani turisti već dugo upoznaju ljepote Jadrana, sigurni smo da ne znaju niti pola! Zato je Net.hr krenuo u veliku ljetnu akciju otkrivanja raskoši naše obale. Snimite najdraže mjesto na obali, najdraži otok, plažu, rivu, zalazak sunca, selfie u hladu kako uživate i gledate prekrasno more.... Postoji samo jedan, hm, uvjet (možda točnije, želja – ljeto je ipak vrijeme za opuštanje) – fotografija mora u najljepšem svjetlu predstaviti ljepote Jadrana tako da svatko tko je vidi poželi da je tamo.
Fotografije šaljite na obala@adriaticmedia.hr ili objavite na Instagramu s hashtagom #lijepanasaobala (a slobodno dodajte i hashtag #ljetoNaNetu, nećemo se ljutiti ;) ). Uz fotografije napišite i ime mjesta, a ako želite možete dodati i svoje ime, nadimak... Najbolje fotografije ćemo objaviti na portalu Net.hr.