KULEN DRASTIČNO POSKUPLJUJE / Već iduća tura ide i do 100 kuna gore?! Domaći proizvođači objasnili zašto: 'Čvrsto stojim pri tome...'

Neki od proizvođača kulena čak su i proširili svoju proizvodnju unatoč pandemiji, a cijena će mu, navodno, rasti

18.6.2021.
15:33

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na globalnu, pa tako i na Hrvatsku ekonomiju i gospodarstvo. Ipak, proizvođači suhomesnatih proizvoda u Slavoniji i Baranji u usporedbi s proizvođačima nekih drugih proizvoda ipak su uspjeli koliko-toliko plasirati svoje proizvode, piše Glas Slavonije.

To se prvenstveno odnosi na veće proizvođače koji su u lipnju prošle godine isticali da su imali problema s plasmanom od sredine ožujka do sredine svibnja.

Predsjednik jednog od najvećih hrvatskih proizvođača kulena, baranjske Udruge proizvođača kulena/kulina i direktor beljske Baranjke Miodrag Komlenić to objašnjava lockdownom.

"Nije se izlazilo i kupovalo, a smanjena je bila i kupovna moć", kazao je. Taj pad prodaje nadoknađen je tijekom ljeta i jeseni prošle godine. Neki od proizvođača čak su i proširili svoju proizvodnju unatoč pandemiji.

Poskupljuje stočna hrana

"Ne mogu reći da je pandemija zaustavila prodaju. Potražnja je sve veća i veća, pa sam na zalihama ostavio samo određenu količinu kako bih zadovoljio potrebe višegodišnjih kupaca", rekao je belomanastirski kulenar Slobodan Stanković, vlasnik istoimenog OPG-a koji kaže kako je upitno hoće li kulen zadržati sadašnju cijenu koja iznosi oko 200 kuna po kilogramu.

Kuleni proizvedeni u Slavoniji i Baranji, osim u Hrvatskoj, prodaju se i u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji itd. Slobodan je odlučan u tome da mu poveća cijenu.

"Čvrsto stojim pri tome da već iduću turu prodajem po 250 kuna", istaknuo je.

Vlasnik jagodnjačkog OPG-a Stojković Milorad Stojković podržava ga u toj ideji, a kao razlog poskupljenju navodi poskupljenje stočne hrane, i to navodno za 35 posto.

"Kilogram mog kulena već je godinama 200 kuna. No držim da bi realna cijena trebala biti između 250 i 300 kuna", kazao je.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali