BOMBASTIČNO OTKRIĆE / Penis, čini se, utječe na to koliko ćeš dugo živjeti: Jedna skupina frajera ima čak 70 posto veći rizik od prerane smrti!

Otprije je poznato da je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim čimbenicima rizika, ali najnovije otkriće sugerira kako bi to stanje moglo utjecati na životni vijek

14.10.2021.
10:29
shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Erektilna disfunkcija je pojava neugodna za svakog muškarca, no znanstvenici upozoravaju kako bi to stanje moglo utjecati na životni vijek, piše Daily Mail.

Naime, otkrili su kako muškarci s ovim problemom imaju 70 posto veću vjerojatnost da će živjeti kraće od ostalih. Zbog toga bi muškarce s erektilnom disfunkcijom trebalo pregledati i potencijalno liječiti zbog komplikacija, poput kardiovaskularnih bolesti, koje mogu povećati rizik od prerane smrti.

Raširena i među mladima

Iako je uvriježeno mišljenje da od erektilne disfunkcije pate uglavnom stariji muškarci, raširena je i među mladima. Naime, gotovo 20 posto muškaraca mlađih od 40 pati od tog problema.

Otprije je poznato da je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim čimbenicima rizika, uključujući hiperlipidemiju (visoku razinu masnoće u krvi, kolesterola i triglicerida), hipertenziju (visoki krvni tlak), pretilost, dijabetes i pušenje, istaknuli su znanstvenici sa Sveučilišta Mississippi. Također je prepoznata kao faktor rizika za moždani udar i koronarnu bolest srca, kao i infarkt miokarda.

Stručnjaci su proučavali podatke 1790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su sudjelovali u anketi ispitivanja nacionalnog zdravlja i prehrane 2003. i 2004. godine. Između ostalog, pitanja su se odnosila i na erekciju. Te su podatke potkraj 2011. usporedili s podacima onih koji su u međuvremenu preminuli i zaključili kako je erektivna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti.

Potrebna su dodatna istraživanja

Otkrili su da je 557 ispitanika imalo problema s erekcijom, a osam godina kasnije njih 244 je preminulo. Kod 61 muškarca uzrok smrti bila je kardiovaskularna bolest, kod 64 maligna neoplazma, kod 12 kronična respiratorna bolest, a kod ostalih drugi uzroci. Znanstvenici su u obzir uzeli dob, tjelesnu aktivnost, rasu, opseg struka, dohodak i nasljedne bolesti. Naposljetku su zaključili da su ispitanici koji su prijavili erektilnu disfunkciju imali 70 posto veću vjerojatnost od prerane smrti.

Međutim, znanstvenici napominju kako njihove rezultate treba uzeti s dozom opreza jer su potrebna dodatna istraživanja kako bi se više doznalo o povezanosti erektilne disfunkcije i prerane smrti. Naime, upitno je koliko su precizno pojedini ispitanici ocijenili probleme s erekcijom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali