ODJEL PORODNIŠTVA UVODI RODNO NEUTRALNE TERMINE: / Ovisno o okolnostima, djecu više neće rađati 'majka' niti će se uvijek koristiti riječ 'otac'

Ističu kako se nipošto ne zabranjuju termin majka, majčinstvo ili otac, nego kako će osoblje dobiti uputu da „koriste jezik koji odražava identitet pacijenta“.

18.2.2021.
9:31
gettyimages/iLUSTRACIJA
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U bolnici u britanskom Brightonu, osoblje u porodništvu je dobilo upute kako bi trebalo koristiti više rodno neutralne termine, primjerice odjel majčinske skrbi nazivat će se odjel perinatalne skrbi, a ovisno o okolnostima, koristit će se i fraze poput „roditelj, drugi biolološki roditelj“, umjesto otac i "rađajući roditelj" umjesto majka.

U dokumentu se ističe kako osoblje ne bi trebalo prestati koristiti termine poput „žena“ ili ostale riječi vezane uz majčinstvo, nego bi trebalo obratiti pozornost na to da dodaju riječi poput „osobe“ i ostali inkluzivnije riječi i zamjenice.

Obraćanje pacijentima u skladu s njihovim identitetom

„Rodni identitet može biti izvor diskriminacije i nejednakosti u zdravstvenoj skrbi. Svjesno koristimo riječi „žena“ i „osoba“ zajedno kako bi pokazali da smo posvećeni borbi protiv nejednakosti za sve one koji koriste naše usluge. Kao primalje i drugi zdravstveni djelatnici na porodništvu, usmjereni smo prema tome da povećamo pristup našim uslugama i poboljšamo ishode za sve marginalizirane skupine. Žene su često zakinute u zdravstvu,kao i trans osobe i one koje se opredjeljuju binarno.

Također, svjesno smo da je u našem općeprihvaćenom narativu i javnom diskursu pritan biološki esencijalizam i transfobija, Nastojimo zaštititi naše trans i ne-binarne klijene i djelatnike od dodatnog opterećenja zbog promjene terminologije, shvaćajući koliko to može imati velik utjecaj na psihološku i emotivnu dobrobit.

Priznavanje kulturološkog konteksta u kojem se naša usluga odvija je ključna kako bi životi trans i ne-binarnih osoba bili sigurniji“, navodi se u uputama, prenosi Mirror.

Izjavu su dodatno pojasnili na Twiiteru, gdje ističu kako se nipošto ne zabranjuju termin majka, majčinstvo ili otac, nego kako će osoblje dobiti uputu da „koriste jezik koji odražava identitet pacijenta“.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali