OBIČAJI ŠIROM SVIJETA

OD VJEŠTICA DO BOJANJA JAJA: Top 9 stvari koje vjerojatno niste znali o Uskrsu

Od oblačenje u vještice do paljenja lutki političara, na svijetu postoje i brojni drugi uskršnji običaji osim bojanja jaja, piše Time.

1. Švedske uskršnje vještice

U Švedskoj i dijelovima Finske u četvrtak ili subotu uoči Uskrsa događaju se mini maškare. Djevojčice se oblače u krpe i staru odjeću, stavljaju prevelike suknje i šalove te idu od vrata do vrata s bakrenim čajnikom kako bi dobile poklone.

Priča se da je ova tradicija potekla iz starih vjerovanja kako vještice lete na planinu na Veliki četvrtak kako bi bile sa sotonom. Šveđani bi zapalili vatre da ih prestraše na putu natrag, što je praksa koja se danas oslikava u krijesovima i vatrometu koji se održavaju u danima prije Velike subote.

2. Zakašnjela proslava Uskrsa u Etiopiji

Etiopski pravoslavni kršćani slave Uskrs nekih tjedan do dva nakon zapadne Crkve (no ponekad ga slave i u isto vrijeme, zbog promjena u pravoslavnom kalendaru kojeg Etiopljani slijede).

Fasika (Uskrs), dolazi nakon osam tjedana posta. Večer prije Uskrsa etiopski kršćani sudjeluju u više sati dugoj misi koja traje do oko 3 sata u jutro, nakon čega prekidaju s postom i počinju slaviti uskrslog Isusa.

3. Plodni uskršnji zec

Uskršnji je zec simbol plodnostiFoto: Wikimedia

Uskršnji zec navodno vodi porijeklo od starog anglosaksonskog festivala Eastre, božice proljeća, čiji je simbol bio zec, kao simbol plodnosti.

4. Uskršnje parade

Isusov ulazak u Jeruzalem na cjetnicu rvi jenavodni povod današnje uskršnje paradeFoto: Wikimedia

Navodno je postojalo staro vjerovanje koje bi reklo da ako za vrijeme Uskrsa nosite novu odjeću imati ćete dobru sreću ostatak godine. Počevši sredinom 19. stoljeća bogatiji su Newyorčani pri izlasku iz velikih crkvi u 5. aveniji paradirali svoja najbolja odijela. Od takvih elitističkih početaka nastala je sadašnja Uskršnja parada u 5. aveniji, koja je definitivno luđa i opuštenija.

5. Fabergeova jaja – najskuplji uskršnji poklon ikada

Uskršnji poklon basnoslovne vrijednostiFoto: Wikimedia

Rusija, 1885. godina. Car Aleksandar III. traži poklon za Uskrs/godišnjicu braka za svoju ženu Mariju Feodorovnu. Stupa u kontakt s draguljarem Peterom Carlom Fabergeom, koji izrađuje bijelo emajlirano zlatno jaje koje se otvara i otkriva zlatni žumanjak u kojem je mala zlatna kvočka s očima od rubina. I tako je počela godišnja tradicija izuzetno detaljnih jaja, od kojih je svako bilo jedinstveno, s vlastitim iznenađenjem, poput izuzetno skupe verzije Kinder jaja.

Fabergeova jaja i dan danas predstavljaju vrhunac izobilja, koje je prestalo svrgavanjem ruske monarhije 1917. kada je napravljeno i posljednje takvo jaje.

6. Paljenje Jude

Uskrs je vrijeme radosnog slavlja u kršćanskoj crkvi. Radosnog i katarzičnog slavlja. Radosnog i katarzičnog i, na nekim mjestima, nasilnog slavlja. Poput tradicije znane kao paljenje Jude. Česta je u nekoliko latinoameričkih država te u nekim dijelovima Grčke, a sastoji se od vješanja lutke koja predstavlja apostola koji je izdao Krista te ga se ili spali ili raznese vatrometom.

U zadnje vrijeme ljudi često stavljaju lutke koje predstavljaju političare ili biznismene koji su nanijeli zlo ljudima. Tako je u Venezueli 2008. Juda bio obučen kao predstavnik naftnog diva Exxona. Ova je tradicija ponekad i pogrešno shvaćena, pa je izvještaj američkog State Departementa iz 2005. kritizirao Grčku zbog godišnjeg “spaljivanja Židova”. Grčka je odgovorila s “Vi ste idioti”.

7. Jutarnja misa

Jutarnja misa u MaineuFoto: Wikimedia

Misa rano ujutro na sam dan Uskrsa slavi prazan grob koji je dočakao Mariju u samu zoru uskrsnog jutra. Slavljenje ove mise se iz Europe proširilo u Sjevernu Ameriku.

HRVATSKI USKRSNI OBIČAJI

8. Bermudski zmajevi na Veliki petak

Legenda kaže kako je učitelj na Bermudama trebao jednostavan, ali učinkovit način prikaza Isusovog uzdizanja na nebo, te je iskoristio zmaja ukrašenog Isusovom slikom kako bi pojasnio koncept učenicima.

Kao posljedica toga na Veliki se petak puštaju brojni šareni zmajevi po cijelome otoku.

9. Uskrsna jaja

Uskršnja jaja potjeću od ranih kršćana u MezotomijiFoto: Wikimedia

Jaje se pojavljuje u brojnim drevnim kulturama kao simbol života, ili početka života. U srednjovjekovnoj Europi jaja su često bila prva hrana koja se jela nakon korizmenog posta. Praksa bojenja jaja pojavila se kod ranih grčkih i sirijskih kršćana koji su razmjenjivali grimizna jaja, koja su predstavljala krv Kristovu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr