MOŽETE GA SLOŽITI NA BEZBROJ NAČINA: / Vodimo vas na putovanje oko svijeta iz perspektive sendviča, pogledajte najomiljenije verzije ovog popularnog jela!

Image
24.8.2020.
8:34
VOYO logo

Nema svestranije hrane od običnog sendviča. Sendvič može biti skromna ulična hrana, ali i luksuzno jelo nekog vrhunskog chefa.

Sendviči mogu biti slani ili slatki, topli ili hladni, dolaze u svim oblicima i veličinama, a ponekad nam daju i uvid u tradicije i običaje zemlje iz koje su potekli. Svaka zemlja ima svoju verziju sendviča, a svaki sendvič ima svoju priču. Od obične seljačke hrane do omiljenog obroka ili užine, sendvič je uistinu najzahvalnije jelo koje možete spremiti.

Kroz hranu možemo puno naučiti o drugim zemljama, a sendvič je možda i najbolji ambasador za to. Brzo su gotovi, lako dostupni i, najvažnije, jako fini!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražimo bogatstvo kultura i otvorimo apetit kroz priču o sendvičima iz svih krajeva svijeta. Krenimo!

Argentinski hot-dog (Choripan)

Image

Choripán je vrsta sendviča s chorizo kobasicom. Nastao je u Argentini, ali je omiljeni snack diljem Južne Amerike. Samo ime sendviča govori o njegova dva najvažnija sastojka. “Chori” se odnosi na chorizo kobasicu, a “pan” na kruh. U sendviču se može koristiti cijela kobasica ili prerezana na pola po dužini, a od dodataka se najčešće stavlja prefini chimichurri umak od češnjaka, peršina, čilija, octa i maslinovog ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrtni izraelski sendvič (Sabich)

Image

Iako je Izrael najpoznatiji po falafelima i ostatak njihove kuhinje nudi širok spektar zdravih i povrtnih jela. Jedno od njih je definitivno sabich sendvič. Ovo fino jelo se sastoji od pita kruha, prženih ploški patlidžana, tvrdo kuhanih jaja, hummusa, rajčica, luka, krastavca te tahinija i kiselog umaka od manga. Sabich se jede kao ručak ili večera, ali može poslužiti i kao međuobrok. Užitak je zagarantiran!

Indijska bombica ugljikohidrata (Vada Pav)

Image

Vada Pav je simbol Mumbaija. Sendvič je nastao kao jeftin obrok za radnike u tvornicama, a danas je omiljeni street food kojeg konzumiraju svi. U svojoj suštini, riječ je o jako jednostavnom receptu. Od krumpira, luka, začina i čilija se izrađuju okruglice koje se zatim uvaljaju u brašno od slanutka i prže u dubokom ulju. Okruglica se zatim poslužuje u običnom pecivu uz dodatak chutneyja. Ako tražite vegetarijansku verziju sendviča, ovo je idealan izbor za vas!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voćni japanski sendvič (Fruit sando)

Image

Nakon nekoliko slanih opcija, vrijeme je i za jednu slatku verziju sendviča. Japanske slastice su jako ukusne, a ova u nastavku je jednostavna i jako dekorativna. Voćni sendvič se sastoji od pahuljastog bijelog kruha (bez kore), tučenog vrhnja i bilo kojeg voća, a u Japanu ono ovisi o sezoni. Najpopularnija verzija je od jagoda, kivija i breskvi. Voće je ravnomjerno narezano i složeno u sredinu sendviča, a u presjeku izgleda slasno i šareno. Je li ovo doručak ili desert? Nije ni važno jer ga ne bismo odbili u bilo koje doba dana.

BLT iz Velike Britanije

Image

Naziv ovoga sendviča zapravo ukazuje na ključne sastojke u njemu (Bacon, Lettuce, Tomato, odnosno slanina, salata, rajčica). Uz ove jednostavne sastojke još vam samo nedostaju dvije šnite kruha i imate BLT sendvič. Slaninu trebate popržiti do zlatne boje i hrskave teksture, a kruh birate prema vlastitim preferencijama. Ponekad se u sendvič stavlja i namaz poput majoneze, ali to opet ovisi o vašem ukusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topli sendvič na francuski način (Croque monsieur)

Image

Nakon što ga kušate, ovaj sendvič će postati i vaš broj jedan izbor. Istovremeno je hrskav i sočan, jednostavno comfort food u najboljem obliku. Croque monsieur je savršena kombinacija kruha, šunke, sira i bešamel umaka i sve to se fino zapeče u pećnici. Sendvič zahtijeva malo dužu pripremu od običnog toplog sendviča, ali isplati se svaka minuta truda zbog zasitnog i ukusnog finalnog rezultata.

Talijanski tramezzini

Image

Tramezzini su trokutasti talijanski sendviči od dvije (ili više) šnite kruha bez kore. Mekane i mliječne šnite se zatim pune raznim namazima i nadjevima, a sendviči se poslužuju hladni. Popularna punjenja uključuju tunu i kuhana jaja ili pršut, masline, krastavac ili mozzarellu u različitim kombinacijama. Tramezzini su uistinu brz zalogaj s kojim se možete poigrati i eksperimentirati sa šarolikim punjenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki sendvič s talijanskim twistom (Muffuletta)

Image

Muffuletta je istovremeno vrsta kruha sa Sicilije, ali i vrsta sendviča kojeg su osmislili talijanski doseljenici u New Orleansu. Za izradu sendviča potrebno je kruh prerezati i postepeno slagati red sira, red različitih mesnih narezaka i salama. Od namirnica se često koriste mortadele, pršut, salame, tanko rezane kobasice, a prema vlastitoj želji možete dodati pesto i povrće. Pravilo je što više vrhunskih narezaka, to će muffuletta biti slasnija. Kod nas je muffuletta kruh rijetkost pa isprobajte ovaj sendvič s nekom drugom vrstom okruglog kruha.

Vegemite australski tost sendvič

Image

Vjerojatno ne postoji Australac koji u svom domu ne posjeduje teglicu Vegemitea. Ovaj namaz od kvasca ima karakterističnu tamnosmeđu boju i gustu teksturu, ali i slano-gorkasti okus koji zahtjeva privikavanje. Sendvič se obično jede za doručak, a za pripremu vam treba komad tosta, sloj maslaca i tanki sloj vegemitea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan američki klasik (Grilled cheese)

Image

Tako jednostavan, a tako fin. Za ovaj sendvič vam treba kruh, dobar sir i vruća tava. Gotov je u par minuta i pruža sve ono što želite od sendviča. Hrskav je, topao i ispunjen topljenim sirom. Dok neki premazuju kruh maslacem, američki kuhari predlažu da vanjsku stranu kruha, odnosno stranu na kojoj se peče, premažete majonezom i onda zapečete svoj grilled cheese sendvič. Vjerujte, zbilja je finije, ali i kaloričnije zato predlažemo da se počastite ovim sendvičem na dane kada vas nije briga za kalorije.

Od ovih finih sendviča odmah se otvori apetit. Ako vas uhvati glad, a nemate inspiracije, iskopirajte ove svjetske sendviče ili još odličnih ideja pronađite na sendvičijada.hr, mjestu koje ima sendvič za svaki ukus, apetit i prigodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image

U slučaju da vam nedostaje neki sastojak, sve za najkvalitetnije sendviče možete pronaći u Lidlovim trgovinama diljem Hrvatske, od hrskavih, mekanih pekarskih proizvoda te namaza i umaka do ukusnih Pikok salama i raznih sireva. Možete nam se i pohvaliti sa svojim ukusnim sendvič kreacijama jer od 24.8. kreće velika Lidlova Sendvičijada! Sve što trebate napraviti za sudjelovanje u natječaju je kreirati svoj sendvič na web stranici sendvičijada.hr te mu dati opis i ime. Spremite ga u galeriju i podijelite na svom Facebook profilu (public) uz #pikoksendvicijada. I to je to! Zadivite nas svojim vještinama jer je Lidl za najbolje sendviče i njihove kreatore pripremio vrijedne nagrade. Natječaj traje do 20.9., stoga požurite!

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s partnerom Lidl prema najvišim uredničkim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo