Jedenje ljute hrane može izgledati 'ekstreman sport', ali nedavno se jedan 22-godišnji gastro bloger i kuhar koji živi u Berlinu, nije dobro zabavio u izazovu. Imao je snažnu reakciju na nedavni izazov jedenja: dvije minute gluhoće. I snimio je sve na videu: znoj, bol i suze.
"Bol je išla sve do mojih ušiju, do te mjere da su ostala zablokirana”, rekao je Ben Sumadiwiria, koji je objavio videozapis na kojem jede "rezance smrti" (“death noodles”) u Indoneziji krajem prošle godine.
Sumadiwirijin YouTube kanal sadrži nekoliko dodatnih videozapisa gdje se on ili njegovi prijatelji ‘bacaju' na zdjelice s tjesteninom, od kojih im kreću suze iz očiju I pocrveni lice.
(FOTO: Screenshot YouTube)
Ali kako čili papričice kogu nekoga oglušiti, čak i privremeno? Ne postoji siguran medicinski odgovor, ali to bi moglo imati veze s zamršenim vezama između usta, grla i ušiju.
Male tajlandske čili papričice koje je jeo 45 puta su ljuće od jalapena! Iako Ben sam radi svoj čili umak i jede čili kao grickalicu, od ovih rezanaca se poečo znojiti, pocrvenio i rekao da je to najgora bol koju je osjetio.
"Ne čujem ništa", rekao je u videu, kratko prije nego je stavio glavu pod hladnu tekuću vodu.
Spoj koji stvara toplinu u čili papričicama zove se kapsaicin. Kapsaicin iritira ljudske stanice, osobito sluznice u ustima, grlu, želucu i očima. Male količine uzrokuju gorući osjećaj jer receptori boli u membranama reagiraju na nadražujuće sredstvo.
Uz povećanje koncentracije, tijelo stvara oštre i obilne suze kako bi pokušao formirati prepreku između sebe i kapsaicina. Oslobađa endorfine kako bi spriječio prijenos boli, što ponekad može uzrokovati utrnulost usta.
Postoji nekoliko razloga zašto može doći do gubitak sluha nakon što ljute hrana. Jedan od njih je da si grlo i uši povezani su Eustahijevom cijevi, koja pomaže u izjednačavanju pritiska u unutarnjem uhu. Kada nos počne proizvoditi puno bala - to može blokirati Eustahijevu cijev.
Unatoč Benovom iskustvu, veća je vjerojatnost da će kapsaicin štititi sluh nego ga ošteti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!