DALMATINSKI, KRČKI, DRNIŠKI I ISTARSKI PRŠUT
Dalmatinski pršut je gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri mesa stražnjih (ponekad i prednjih) nogu svinje. Zbog svog specifičnog okusa i neobičnog načina dobivanja smatra se jednim od najoriginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje, a samim time je postao nezaobilazan dio turističke, ugostiteljske, pa i privatne ponude ne samo Dalmacije već i ostatka Hrvatske. Po okusu i načinu izrade sličan je istarskom pršutu, te nekim šunkama u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.
Postoji više "podvrsta" dalmatinskog pršuta a sve ovisno od kraja iz kojeg dolazi, a među njima je i DRNIŠKI.
Krčki pršut prvi je zaštićeni hrvatski proizvod u EU. Istarski pršut, izvorni istarski trajni suhomesnati proizvod, koji se ubraja u hrvatske autohtone proizvode. Specifičan je po tome što se predajom očuvao način odabira sirovine i način priprave pri čemu je važan utjecaj lokalnoga podneblja. (Wikipedia)
LIČKA JANJETINA
Oznaka “lička janjetina” podrazumijeva meso janjadi od izvorne hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke. Janjad ličke pramenke za proizvodnju „Ličke janjetine“ kolje se u dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg.
Prije godinu dana Hrvatska je zaštitila ovaj proizvod. Najviše se uzgaja, naravno, na području Like, nešto manje i u Zadarskoj županiji.
SLAVONSKI KULEN
To je hrvatski orginalni suhomesnati proizvod nastao sušenjem na dimu svinjskog crijeva koje je nadjeveno smjesom začina i fino isjeckanog odabranog mesa svinje posebno uzgojene za izradu slavonskog kulena. Ovaj proizvod zbog načina proizvodnje i pripreme te samog područja na kojem je njegova proizvodnja proglašen proizvodom iznimne važnosti za regiju Slavonije i Baranje kao proizvod koji je obilježio svojim postojanjem povijest, tradiciju i kulturu življenja tog područja. Slavonski kulen je zaštitni znak Slavonije. Uveden je u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. (Wikipedija)
MEĐIMURSKO MESO 'Z TIBLICE
Meso 'z tiblice je slano jelo međimurske kuhinje, sastavnog dijela nacionalne hrvatske kuhinje. To visokokalorično jelo originalne tradicionalne recepture priprema se iz kvalitetnih dijelova svježeg svinjskog mesa, u pravilu buta ili karea, koji se nakon obrade pohranjuju u tiblicu (lodricu), veću posudu osobita oblika (krnjeg stošca), izrađenu od drva (u praksi često puta iz metala prevučenog emajlom), u kojoj se meso konzervira u, prethodno priređenoj, ohlađenoj slanoj kosanoj masti (takozvanim "slanínama"). (Wikipedia)
POLJIČKI ULJENJAK
Soparnik je pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Datira još iz vremena Turaka.
U osnovi, to je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. (Wikipedia)
ZAGORSKI PURAN
U Hrvatskoj najpoznatiji purani su: zagorski puran i pazinski puran. Zagorski puran potječe iz 1523. godine, kada su prvi purani došli iz Italije kao dar biskupa Geraldinija. S vremenom se udomaćio. Uzgaja se u malim jatima na otvorenom. Prosječna težina zrelih zagorskih purana je 6 kg za mužjake, a 4 kg za ženke. Purica s mlincima poznati je hrvatski specijalitet, posebno u Zagorju i Slavoniji. (Wikipedia)
LIČKI KRUMPIR
Proces zaštite naziva Lički krumpir (ZOZP) započeo je u srpnju 2011. godine, kada je Udruga proizvođača Ličkog krumpira podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva Lički krumpir. Ministarstvo poljoprivrede je u studenom 2011.godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv Lički krumpirpostao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U lipnju 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Lički krumpir na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Provedbene Uredbe Komisije, naziv Lički krumpir upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. (Agroklub)
PAŠKA SOL
U Službenom listu Europske unije stoji da je Paška sol upisana u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Time je postala zaštićena na području cijele Europske unije, a pod zaštitom su sitna morska sol i solni cvijet. Proizvodi ih Solana Pag.
BARANJSKI KULEN
Zbog svoje orginalnosti, načina izrade, postojanosti kvalitete i prepoznatljivosti na tržištu što domaćem što međunarodnom te brojnosti nagrada koje su dobili dva proizvođača u Hrvatskoj za svoje kulene nose i znak Izvorno hrvatsko i to:
-za Slavonski kulen Mesoprerada d.o.o., Slatina i
-za Baranjski kulen (inačica Slavonskog kulena) tvornica Belje d.d., Mesna industrija, Darda.
Tijekom godine moguće je posjetiti više manifestacija na kojim se sastaju različiti proizvođači te prezentiraju i nagrađuju najbolje slavonske kulene pa se stoga ti događaji zovu kulenijade (Wikipedija).
MASLINOVO ULJE ''ISTRA''
Naziv Ekstra djevičansko maslinovo ulje „Istra“ (ZOI) zaštićen je u Republici Hrvatskoj od svibnja 2017. godine, a sada i na području cijele Europske unije.
SLAVONSKI MED
Slavonski med autohtoni je hrvatski prehrambeni proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
Poječe sa sjeveroistoka Hrvatske, gdje prirodno raste mnogo bilja od kojeg nastaje mješavina tzv. slavonskog meda. Riječ je o različitim biljkama - suncokretu, lipi, kestenu, livadskom divljem cvijeću i uljanoj repici. Med proizvode autohtone slavonske pčele koje su sive i malene.
Krajem 2016. zaštićen je na nacionalnoj (hrvatskoj) razini, a početkom 2018. na razini Europske unije. (Wikipedija)
VARAŽDINSKO ZELJE
Varaždinsko zelje dobilo je oznaku izvornosti na razini Europske unije, što je veliko priznanje za ovu visokovrijednu namirnicu, kao i za podnositelja zahtjeva, Udrugu proizvođača povrća i voća Zeljari iz općine Vidovec, ali i Varaždinsku županiju te Savjetodavnu službu Varaždin koje su sudjelovale u procesu zaštite, prenosi Jutarnji.
ŠOLTANSKO MASLINOVO ULJE
Proces zaštite ovog ulja krenuo je u 2013. godine. Kao zaštićen proizvod hrvatski u EU proglašeno je 2016. godine.
PAŠKA JANJETINA
Udruga uzgajivača paške ovce Rogujica iz Paga dobila je prije 3 godine rješenje Ministarstva poljoprivrede kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva Paška janjetina - zaštićena oznaka izvornosti. Tako je nakon osam godina najpoznatija hrvatska janjetina dobila zaštitu koja bi trebala biti kompletna nakon zaštite na razini EU, piše Jutarnji.
KRČKO I KORČULANSKO MASLINOVO ULJE
Ovaj je proizvod ekstradjevičansko maslinovo ulje. Proizvodi ga se izravno od ploda masline. Jedini postupci koji se primjenjuju u proizvodnji jesu mehanički postupci. (Wikipedija)
NERETVANSKA MANDARINA
Radi se o certificiranju neretvanske mandarine kojim će se potaknuti razvoj proizvodnje mandarina, ali i hrvatske poljoprivrede općenito, prenosi samopozitivno.
EKSTRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE CRES
Objavom u Službenom listu Europske unije 15. srpnja 2015. godine, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina zaštićene su oznakom izvornosti na razini Europske unije. Time je Republika Hrvatska, uz Krčki pršut, dobila još dvije oznake čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, prenosi Cres.hr.
OGULINSKO ZELJE
Među prve hrvatske proizvode koji su zaštićeni na europskoj razini upisan je "Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje". Vrhunski domaći proizvod nosi zaštićenu oznaku izvornosti, a zasluge idu Poljoprivrednoj zadruzi Ogulin koja je zbog uzgoja tog zelja pod stalnim monitoringom. (Agroklub)