DALMATINSKI, KRČKI, DRNIŠKI I ISTARSKI PRŠUT
Dalmatinski pršut je gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri mesa stražnjih (ponekad i prednjih) nogu svinje. Zbog svog specifičnog okusa i neobičnog načina dobivanja smatra se jednim od najoriginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje, a samim time je postao nezaobilazan dio turističke, ugostiteljske, pa i privatne ponude ne samo Dalmacije već i ostatka Hrvatske. Po okusu i načinu izrade sličan je istarskom pršutu, te nekim šunkama u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.
Postoji više "podvrsta" dalmatinskog pršuta a sve ovisno od kraja iz kojeg dolazi, a među njima je i DRNIŠKI.
Krčki pršut prvi je zaštićeni hrvatski proizvod u EU. Istarski pršut, izvorni istarski trajni suhomesnati proizvod, koji se ubraja u hrvatske autohtone proizvode. Specifičan je po tome što se predajom očuvao način odabira sirovine i način priprave pri čemu je važan utjecaj lokalnoga podneblja. (Wikipedia)