U šumici kod Garešnice je otvoren prvi hrvatski hotel za pčele s pet zvijezdica. To znači da možete proizvoditi vlastiti med bez da znate išta o pčelama: kupite košnicu, smjestite je u puni pansion i posao je gotov.
Otvoren je na OPG-u obitelji Balja koja se već sto godina bavi pčelarstvom. Svojim su klijentima htjeli približiti proces nastanka domaćeg meda.
"Potpisuje se trogodišnji ugovor, u suradnji s nama vi nabavljate košnicu sa svime što ide u jednu košnicu s pčelinom zajednicom, odnosno s rojem. I s prihranom i ljekovima za cijelu godinu", objasnila nam je pčelarica Tatjana Balja.
"Vaše pčele su u punom pansionu. Mi danonoćno brinemo o njima. Smještani kapaciteti su ograničeni", tvrdi Balja.
Vlasnici košnica mogu sudjelovati u izradi meda. S hotelijerima se sve dijeli na pola. "Drugu polovinu prinosa dobivate vi, znači dobivate svoj vlastiti med i naravno sve proizvode koje ta košnica može donijet. Znači i vosak i propolis i pelud", objašnjava nam Balja.
Za 500 kuna hotelskih troškova na godinu vlasnik košnice može dobiti 15 tegli meda.
"Ugovor na trogodišnjoj razini s prihranom i lijekovima za tri godine bit će 1550 kuna, ako uzimate lijekove i prihranu na godišnjoj razini onda je 1150 kuna", tvrdi Balja. Uz smještaj za pčele, ova obitelj planira otvoriti smještaj i za njihove vlasnike i tako zaokružiti pčelarski turizam.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!