BLAGDANI PO ŠVEDSKOJ RECEPTURI /

Miris kuhane šunke i pudinga od riže u zraku

Image

Ako ste među onima koji uvijek rado u svoju kuhinju unose promjene obogaćujući ju različitim mirisima i okusima svjetskih kuhinja, tada bi švedski blagdanski recepti mogli biti prava prilika da dodatno začinite blagdansku atmosferu u svome domu.

24.12.2015.
11:55
VOYO logo

Švedskim delicijama vjerojatno neće moći odoljeti vaši ukućani, ali ni susjedi i prijatelji koji se planiraju pridružiti kućnim proslavama. Nezaobilazan sastojak svih blagdanskih večera i ručkova su i svečani pribor za jelo te blagdanske dekoracije koje će ugrijati srca svih članova obitelji, od onih najmanjih do onih nešto većih.

1. Pripremite kuhanu šunku na švedski način

Božić bez božićne šunke u Švedskoj je gotovo nezamisliv. Vjeruje se da ta tradicija datira još od zimskih običaja starih Vikinga. Kako bi osigurali da žetva bude plodna, prinosili su  žrtve svojim bogovima te se gostili šunkom. Od tada je jedenje šunke preneseno u zimske blagdane naših vremena.

Potrebni sastojci su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otopite šunku. Nakon što ju odmrznete, zagrijte pećnicu na 225 ºC. Pomiješajte jaja, šećer i gorušicu. Premažite šunku dobivenom smjesom i pospite ju krušnim mrvicama. Šunku pecite u pećnici 15 minuta. SMARTA posuda za pečenje je prikladna jer u njoj ne samo što možete šunku peći, već ju možete kasnije i poslužiti. Ostavite da se ohladi i poslužite ju sa senfom u sendviču.

Image

SMARTA, posuda za pečenje/posluživanje, 89,90 kn

2. Zasladite se uz puding od riže

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon obilne večere, Šveđani vole pojesti božićni puding spravljen od riže kuhane u mlijeku. Sve što vam treba za pripremu božićnog pudinga je:

  • 130 g riže
  • 300 ml vode
  • 0,5 žličice soli
  • 1 žlica maslaca
  • 500 ml mlijeka
  • 1 štapić cimeta
  • malo mljevenog cimeta

Najprije zakuhajte rižu, vodu, sol i maslac. Dodajte štapić cimeta pa kuhajte na slaboj vatri 15 minuta. Miješajući, dodajte puding od riže te kuhajte pet minuta, a zatim ga pokrijte i ostavite da se hladi 25 minuta. Puding možete poslužiti u SKYN zdjeli za posluživanje (prikladan izbor za djecu su i vesele SKÄCK zdjele za posluživanje) s mlijekom i mljevenim cimetom, a po želji možete dodati i badem. Onaj tko ga pronađe, ima pravo zaželjeti želju. 

Image

3. Stvorite blagdansku atmosferu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi blagdansko druženje bilo što ugodnije, dodatno začinite atmosferu uz pomoć mnoštva različitih ukrasa i prigodnog blagdanskog pribora za jelo. Dobar izbor za druženja u širem krugu ljudi su VINTER 2015 jednokratne čaše i VINTER 2015 papirni tanjur s božićnim motivima koje, nakon korištenja, možete baciti (i reciklirati) i tako smanjiti muku vezanu uz posuđe, a pritom imati više vremena za smijanje s najdražima. Uz VINTER 2015 stolnjak, STRÅLA visilicu nad blagdanskim stolom koja će unijeti nježan i ugodan sjaj u dom te LED ukrase za stol, dodatno doprinesite blagdanskom ugođaju.

Image

Više švedskih recepata koje možete kušati tijekom cijele godine možete pronaći u IKEA Kuharici FANTASTISK - SVAKI JE DAN BITAN

Image

Članak je napisan u suradnji s tvrtkom IKEA Hrvatska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni
NOVE EPIZODE
VOYO logo