Kućni ljubimci / Znate li koliko štenci sisaju i kako im možete pomoći da prestanu

Image
Foto: Ilustracija/photos.com

Koliko štenci sisaju ovisi i o štencima koji nakon 4. tjedna počinju pokazivati interes za majčinom posudom za hranu, te tako započinje proces odvikavanja od sisanja

27.11.2018.
7:09
Ilustracija/photos.com
VOYO logo

Vrijeme sisanja, kao i period kada štenci prestaju da sisaju, vrlo je važan period u životu svakog psa. 
Pod prestanak sisanja zapravo podrazumijevamo period, kada štenci prelaze s majčinog mlijeka na visokoenergetsku hranu koja će poticati njihov rast. 
Majčino mlijeko je prva hrana, ona hrana koju štenci konzumiraju u prvim danima svog života. Sisanje sadrži sve neophodne sastojke koji omogućavaju rast i razvoj mladih štenaca.
Osim toga ono osigurava imunološki sistem mladunaca, jer su oni u prvim danima života izloženi mnogobrojnim vanjskim utjecajima.
Pitate se koliko štenci sisaju?
U prirodi, štenci sisaju do četvrtog tjedna starosti i odvikavaju se od dojenja nakon toga, s pojavom prvih zuba. 
Sisanje tada biva isuviše iritantno i bolno za kuju, pa se ona sve češće i duže udaljava od svog legla. 
Koliko štenci sisaju ovisi i o njima samima ali to nikada ne prelazi peti tjedan. Psi imaju razvijene i neke vlastite, pomalo čudne metode odvikavanja i prelaska na krutu hranu, a to je postupak kojim ih kuja uči konzumaciji iste. Ovo je vrlo zanimljiva metoda u kojoj kuja često izaziva povraćanje, kako bi štenci prvo počeli jesti njezinu polusuverenu hranu. Zahvaljujući instinktu koji kuja ima, ovo se može desiti i vašem psu, pa se nemojte iznenaditi i zgražati ako se to dogodi.

Koliko štenci sisaju ovisi i o samom vlasniku. On to može pokušati skratiti korištenjem zamjene za majčino mleko. Zamjenu treba staviti u pliću posudu, time pokvasite njuškice i usta štencima dva do tri puta na dan. To radite u periodu od 1 – 4 dana. Nakon toga u mlijeko im dodajte malo gotove hrane i pustite da se natopi i omekša. U narednom periodu, koji ne smije trajati duže od 5 dana, smanjujte količinu mlijeka a povećajte drugu hranu. Ovom metodom zasigurno ćete utjecati na to koliko štenci sisaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo