Play ponuda

ŽENE NESVJESNO UBIJAJU PSE? / Jedna njihova navika glavni je krivac za kronične bolesti kućnih ljubimaca

Image
Foto: Thinkstock

Ovo jasno upućuje na supstancije u kućnom zraku, a ta je teorija sad po prvi put detaljno istražena

16.3.2018.
8:38
Thinkstock
Play ponuda

Poznati su kao čovjekovi najbolji prijatelji, ali znanstvenici su danas najavili kako postoji velika mogućnost da žene nesvjesno nanose štetu psima izlažući ih otrovnim kemikalijama. Svakodnevna ženska kozmetika potencijalni je krivac za kronične bolesti koje, nažalost, dovode do prerane smrti voljenih ljubimaca, pokazuje najnovije istraživanje. Naime, visoke razine kemikalija koje se dodaju u kreme za lice, šminku i pjene za depilaciju pronađene su u mokraći pasa u Velikoj Britaniji.

Zdraviji su psi koji žive vani

Stručnjaci kažu kako to objašnjava zašto su psi koji borave u zatvorenom prostoru skloniji oboljenjima poput dijabetesa, zatajenja pluća (koje može biti fatalno) i poremećaja štitnjače nego oni koji žive vani. Glavni bi krivac mogle biti supstancije u kućnom zraku, a ova je teorija sad po prvi put detaljno istražena. Analizom 58 različitih vrsta pseće i mačje hrane, kao i 60 uzoraka životinjskog urina identificirana je prisutnost metilnog parabena te 4-hidroksibenzojeve kiseline, koja se obično nalazi u kozmetici.

shimmer fallback
shimmer fallback

ALTERNATIVA EUTANAZIJI: Teško bolesni psi ne trebaju biti osuđeni na smrt, pronađen je lijek u alternativnoj medicini

Image
ALTERNATIVA EUTANAZIJI: /

Teško bolesni psi ne trebaju biti osuđeni na smrt, pronađen je lijek u alternativnoj medicini

Opasnost i za ljude

Osim preko hrane, navedene kemikalije mogu doći do ljubimaca i preko proizvoda za kućanstvo. U posljednjih se 20 godina pojavila zabrinutost da su parabeni opasni i za ljude - pronađena je veza s rakom dojke. To je zato što parabeni oponašaju učinak estrogena, hormona koji igra ključnu ulogu u razvoju, rastu i napretku bolesti. Također, mogu ometati rad razvojnog, reproduktivnog i neurološkog sustava, kako ljudi, tako i životinja, piše Daily Mail.

Play ponuda
Play ponuda