Play ponuda

ZAŠTO PAS JEDE SVOJ IZMET? / Veterinari se složili da postoje dva razloga, saznajte možete li na to utjecati

Image
Foto: Thinkstock

Opće je poznato da psi svoju kakicu vide kao delikatesu. Ali dosad je razlog za to bio nepoznat.

24.1.2018.
21:37
Thinkstock
Play ponuda

Brzinsko istraživanje na Googleu iznjedrilo je čitavu paletu različitih odgovora. Mnogi tvrde kako pasmina, spol, dob, prehrana, trening i životni uvjeti određuju hoće li pas ili neće jesti vlastiti izmet. Veterinari su, pak, dali nešto konkretnije odgovore. Prema njima, razlog bi mogao biti to što su psi pohlepni izjelice ili možda čak to ima veze s njihovim vučjim precima.

Razlog se krije u povijesti

Znanstvenici su ispitali više od 3000 vlasnika pasa kako bi saznali zašto ti neodoljivi dlakavci, zaboga, imaju tu odvratnu naviku. Čak 62 posto ispitanika reklo je da njihovi ljubimci svakodnevno jedu izmet, dok 38 posto njih zatiče svoje pse na djelu otprilike jednom tjedno.

I dok će vaš pas vjerojatno jesti svoju kakicu, bio on čivava ili pit bull, znanstvenici kažu da se njihove prehrambene navike mogu iščitati iz toga promatraju li i njuše često smrdljive stvari. Indikator može biti i količina njihove pohlepe za hranom. Međutim, sve to ima i povijesnu osnovu. Prijašnje su studije pokazale da psi lutalice običavaju kopati po smeću i izmetu u potrazi za hranom, a takvo ponašanje njima je zapisano u genima, smatra profesor veterine James Serpell.

shimmer fallback
shimmer fallback

KAKO HRANITI PSA: Kalkulator hrane i neki savjeti koji će vam pomoći u odgoju sretnog kućnog ljubimca

Image
KAKO HRANITI PSA: /

Kalkulator hrane i neki savjeti koji će vam pomoći u odgoju sretnog kućnog ljubimca

Jedu samo svježi izmet

Znanstvenici su također otkrili da pas najčešće neće pojesti izmet stariji od dva dana, a to nas još jednom odvodi u povijest. Naime, kad bi star ili ozlijeđen vuk obavio nuždu na području gdje žive drugi vukovi, on bi pojeo svoj izmet i na taj ga način počistio.

Većina vučjeg izmeta bila je zaražena parazitima, stoga su oni instinktivno jeli svoju kakicu kako bi spriječili razmnožavanje parazita. Stručnjaci vjeruju kako je taj instinkt ostao u psima do današnjih dana, piše Daily Mail.

Play ponuda
Play ponuda