Play ponuda

UPOZNAJTE NOVE ZVJERKE ZAGREBAČKOG ZOO-a: / Preslatkim mladuncima je tek šest tjedana i skroz su neodoljivi

Image
Foto: Telegram

U zagrebačkom Zoološkom vrtu vuk i vučica dobili su tri mladunca,

13.6.2018.
19:30
Telegram
Play ponuda

"Mladunci imaju oko šest tjedana. Na ulazu u jazbinu uočili smo prvo dva, a potom i trećeg vučića. Kojeg su spola, znat ćemo tek za mjesec dana kada će se početi više odvajati od majke i istraživati okolinu. Do tada trebaju biti zaštićeni od svakog nepotrebnog uznemiravanja, pa i nas koji se o njima brinemo", navodi ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

U ZOO-u ističu kako je europski vuk (Canis lupus lupus) veličanstvena zvijer, na mitove i legende o njemu nadovezala su se djela mnogobrojnih književnika, a podloga za to nađena je u njihovoj prirodi. Napominju kako vukovi žive u čoporima koji mogu imati do 36 jedinki, a veličina čopora ovisi o količini raspoložive hrane. Čoporom vlada stroga hijerarhija - na čelu su mu alfa mužjak i alfa ženka te samo oni imaju pravo na razmnožavanje. Mjesto u čoporu definira i pravo na pristup hrani, a prvo jedu najvažniji.

shimmer fallback
shimmer fallback

PRESLATKA KREZUBICA STIGLA U ZAGREBAČKI ZOO: Zove se Bernard, a naziv njegove vrste mogao bi vas zbuniti

Image
PRESLATKA KREZUBICA STIGLA U ZAGREBAČKI ZOO: /

Zove se Bernard, a naziv njegove vrste mogao bi vas zbuniti

Jedan čopor može vladati teritorijem od čak 13.000 kilometara četvornih, a u trku vukovi mogu doseći brzinu od 70 kilometara na sat. Nastanjuju različita područja Europe, Azije te Sjeverne Amerike - od pustinja preko tundri do šuma. Ženke su gravidne dva mjeseca, a kad mladunci dođu na svijet, o njima se brinu svi članovi čopora. U prirodi vukovi mogu doživjeti šesnaest, a u zoološkim vrtovima dvadeset godina, navode u ZOO-u.

shimmer fallback
shimmer fallback

U Hrvatskoj su vukovi zakonom zaštićeni. Točnog podatka o njihovoj populaciji nema, ali se procjenjuje da ima dvjestotinjak jedinki. "Zoološki vrt grada Zagreba promiče zaštitu hrvatskih zvijeri - vuka, medvjeda i risa. Nedavno je sudjelovao u uspješnoj reintrodukciji risa Martina u prirodu, a za hrvatske zvijeri koje žive u Maksimiru namjerava izgraditi nove nastambe", priopćio je zagrebački ZOO.

Play ponuda
Play ponuda