Play ponuda

UGINUO SLAVNI ORANGUTAN CHANTEK: / Bio je prvi majmun koji se služio znakovnim jezikom

Image
Foto: YouTube

Orangutan Chantek, jedan od prvih majmuna koji se koristio znakovnim jezikom, uginuo je u 39. godini u Altlanti u američkoj saveznoj državi Georgiji, javio je BBC.

8.8.2017.
13:11
YouTube
Play ponuda

Chantek je živio s antropologinjom u Tennesseeju oko devet godina i naučio je čistiti svoju sobu, rukovati alatom i odlaziti u restoran brze hrane. Kasnije godine proveo je u zoološkom vrtu u Atlanti gdje je liječen od bolesti srca.

Čuvari u zoološkom rekli su da je bio "zanimljive osobnosti" i da će im jako nedostajati. U službenoj izjavi zoološki navodi da je u dobi od 39 godina Chantek bio jedan od najstarijih orangutana u zoološkim vrtovima sjeverne Amerike.

Image
SRCEDRAPAJUĆI TRENUTAK: /

Orangutan kojeg su dvije godine držali zatočenog u drvenoj kutiji ugledao slobodu

Image
SRCEDRAPAJUĆI TRENUTAK: /

Orangutan kojeg su dvije godine držali zatočenog u drvenoj kutiji ugledao slobodu

Zasad se ne zna od čega je uginuo, no veterinari kažu da su ga liječili od uznapredovale bolesti srca. Orangutani su u gerijatrijskoj dobi nakon 35 godina života, dodaje zoološki vrt. Chantek je rođen u nacionalnom istraživačkom centru za primate Yerkes u Georgiji i zatim je živio kod antropologinje Lyn Miles sa sveučilišta Tennessee u Chattanoogi.

U dokumentarnom filmu "Majmun koji je išao na koledž" snimljenom 2014., Chantek, među ostalim, posprema sobu te odlazi iz sveučilišta u restoran.

Play ponuda
Play ponuda