Dva su načina pomoću kojih se školjke mušule vade iz mora, uzgoj i izlov. Oba su legalna.
Zašto je školjke mušule, ali i školjke općenito najbolje jesti u ožujku?
U ožujku su školjke najdeblje i najukusnije pa ih ljubitelji često jedu i sirove s limunom. No, pri konzumaciji sirovih ili polusirovih školjki, kao što su to školjke mušule ili pak kamenice, treba biti vrlo oprezan jer jedna pokvarena školjka može jako naškoditi osobi koja je pojede, posebno ako je osoba alergična na školjke.
Svatko tko je ikad pojeo nezdrave školjke, pamtit će bolove koje
mu je prouzrokovala cijeli život i bit će vrlo oprezan prije nego
što se ponovno prepusti tom užitku.
Ako ste imali trovanje školjkom više od jednog puta, tada je
prilično sigurno da će se to opet desiti i da ste alergični.
Ovo posebno vrijedi za konzumiranje kamenica, ali i školjke mušule često mogu prouzročiti slična stanja.
Školjke mušule su morske školjke sastavljene od dvije ljušture povezane obručem unutar koje se nalazi jestivo i mekano ‘meso’.
Kamenice, Školjke Kamenice
Samonikle školjke mušule kao i dagnje, žive u grozdovima i obično se mogu naći na podvodnim grebenima uz istočnu obalu Jadrana.
Samonikle ili divlje školjke mušule, koje su bolje?
Obje vrste mušula su potpuno sigurne za konzumaciju, ali razlikuju se po boji mesa nakon termičke obrade.
Među poznatijim uzgajalištima školjki su Novigradsko more, Limski kanal, Šibenski zaljev i Pulski zaljev gdje se u sezoni proda nekoliko stotina kilograma školjki po danu.
Riječ je o vrlo hranjivoj namirnici jer stotinu grama jestivog dijela svježih školjki mušula,ali i dagnji, sadrži oko 12 posto proteina, te značajne količine omega 3 masnih kiselina koje štite rad srca i krvožilnog sustava.
Dobar su izvor željeza, fosfora i selena, a sadrže i folnu kiselinu, kalcij, jod te natrij. Imaju od 50 do 80 kalorija (na 100 grama), pa se smatraju i niskokaloričnom namirnicom.
Mogu se grilati, kuhati ili jesti sirove u kombinaciji s malo limuna i začina.
Svježe školjke mušule najbolje je kupiti u ribarnici ili trgovinama s dobrim rashladnim uređajima, a birati školjke čija je ljuštura zatvorena.
Ako je ljuštura iti malo otvorena, pokušajte je kažiprstom i palcem stisnuti. Ako se ljuštura ne zatvara, nemojte je kupiti, niti je kuhati jer je riječ o staroj školjci.
Školjke stavite u hladnu i posoljenu vodu na dvadesetak minuta. Svaku primite u ruku, i provjerite njihovo stanje. Četkicom ili nožem ostružite ljušture kako bi odstanili nečistoće s njene površine.
Kuhanje svježih školjki mušula je lako i jednostavno, jer se namirnica termički obrađuje u ljušturi i zna se da je gotova čim se stranice školjke počinju otvarati.
U našem se podneblju morske školjke najčešće se pripremaju na buzaru.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!