Školjka brbavica je školjka iz obitelji ladinki (veneridae). Kod nas za školjku brbavicu postoji još mnoštvo naziva a neki od njih su prnjavica, kučica, dondola, grop, rovanica, ladinka. Naziv brbavica se koristi uglavnom u Dalmaciji na području grada Splita.
Izbrazdane su velikim brojem rebara koja vjerojatno služe da bi se školjke lakše ukopale u morsko dno, odnosno pijesak. Rebra na ljušturama štite školjku brbavicu od predatora poput puža volka.
Ljuštura joj je podijeljena na dva simetrična dijela, okruglog je oblika, malo zadebljana na onom kraju gdje se ljušture spajaju. Najveće brbavice mogu narasti gotovo do 10 cm promjera. Takve školjke brbavice su jako rijetke jer je mala vjerojatnost da će preživjeti toliko godina.
Prosječna veličina školjke brbavice je oko 3-4 cm, a da bi to postigla treba joj najmanje oko 2 godine rasta. Obitava u istočnom Atlantiku od obale Norveške pa sve do krajnjeg juga Afrike i Južnoafričke republike. Može se naći i oko Kanarskog otočja, Azora, Madeire te u Mediteranu.
Školjka brbavica prisutna je u svim dijelovima Jadrana, ali najviše tamo gdje je dno mekano i pjeskovito. Brbavice s mekšeg dna imaju dozu sivkaste ili žućkaste boje te ih se mora dobro izribati prije jela da sav mulj ispadne.
Morsko dno je stanište školjke brbavice koja živi na dubini od 1 m pa do 20-tak m dubine, u zonama gdje žive gotovo sve vrste školjaka. Na toj se dubini zadržava i plankton kojim se brbavica hrani. Brbavice žive u pijesku ali možemo ih naći i ispod šljunčanog dna, pa čak i ispod nekih većih kamenja.
Za vaditi školjke brbavice morate imati sportsku ili rekreacijsku dozvolu, a osim dozvole morate paziti da li se radi o području koje je naznačeno u pravilniku o posebnim staništima.
Meso školjke brbavice je vrlo ukusno i traženo i smatra se izuzetnom delikatesom pa je shodno tome ova školjka jedna od najskupljih na tržištu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!