Sabljarka riba živi u velikim rijekama, a u jugoistočnoj Europi živi u velikim, nizinskim vodama crnomorskog slijeva. Sabljarka riba se ne voli zadržavati na pučini, već uglavnom lebdi na površinskim i srednjim slojevima voda daleko od obale.
Mjesta na kojima se sabljarka riba zadržava su mjesta gdje se manje rijeke ulijevaju u veće rijeke, jer se ondje nalaze mušice i sitne ribe koje voda nanosi, a kojima se sabljarka riba hrani.
Osim sitnim ribama i mušicama, sabljarka se hrani beskičmenjacima, a dok su mlade, sabljarka riba hrani se zooplanktonom. Sabljarka riba ima tijelo koje je prekriveno sitnom krljušti koja se nalazi plitko u koži, a usta su joj potpuno okrenuta na gornju stranu. Tijelo sabljarka ribe je prepuno kostiju, te se često za ovu ribu kaže kako uslijed male mišićne mase, preko kostiju ima samo kožu.
Meso sabljarke je vrlo mekano i izvrsno je na roštilju ili u nekoj ribljoj juhi, tako da, kada vam se sabljarka nađe na tanjuru, uživat ćete u pravoj delikatesi.
Sabljarka ribu ne može se često naći na tanjuru u restoranima ili u ponudi u ribarnicima iz nekoliko razloga. Prvo, sabljarka ribu ne možete sami uloviti jer je lov na nju reguliran zakonom i dozvoljen je samo uz posebne dozvole, osim toga pošto je sabljarka jako velika, teško ju je uloviti, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da je sabljarka opasna, ponekad čak i smrtonosna riba, koja ubija sabljom koja joj se nalazi na glavi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!