Play ponuda

Zaštita psa od krpelja i drugih nametnika

Image
8.4.2013.
9:48
Play ponuda

Ovdje prvenstveno mislimo na krpelje, jer se u toplije vrijeme vlasnici sa svojim kućnim ljubimcima duže zadržavaju u parkovima, livadama gdje vaš pas vrlo lako može pokupiti tog malog nametnika.

Krpelje ubrajamo u najveće parazitske grinje, koji sišu krv i napadaju mnoge životinje (pse, mačke, goveda, ptice i gmazove), ali i čovjeka. Aktivnost krpelja ovisi o vanjskoj temperaturi i vlazi, tako da su najaktivniji u proljeće i jesen, iako ih možemo naći na životinji tijekom cijele godine – i zimi i ljeti.

Nakon šetnje, ljubimca treba iščetkati gustim češljem i pregledati krzno

Krpelji imaju četiri para nogu kojima se kreću u potrazi za najpogodnijim mjestom na domaćinu gdje bi parazitirali (čelo, uši, kapci, vrat, prostor između prstiju, prepone). Nakon šetnje, ljubimca treba iščetkati gustim češljem i pregledati krzno, odnosno lagano rukom prijeći u suprotnom smjeru od rasta dlake i potražiti kvržice i izbočine veličine 2 do 10 mm. Upravo te kvržice su krpelji, s glavom zarinutom u kožu. Za skidanje krpelja postoje i specijalne pincete, koje se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce.

Sredstva protiv vanjskih nametnika za pse i mačke

Zaraženi krpelji kod životinje mogu izazvati razne bolesti (smrtonosnu bolest piroplazmozu, erlichioza u pasa i hemobartonela kod mačaka). Ljubimca je stoga potrebno štititi sredstvima protiv parazita tijekom cijele godine!

U veterinarskim ljekarnama možete pronaći razne proizvode namijenjene zaštiti vašeg ljubimca od krpelja (primjerice naša poslovnica u Sopotu, u City Centeru One u Zagrebu ili Splitu). Među sredstvima koje bi posebno istaknuli su: Frontline spray i Frontline combo spot –on. To su sredstva protiv vanjskih nametnika za pse i mačke koji se primjenjuju jednom mjesečno.

Djeluju tako da ubijaju buhe i krpelje, djeluju na sve razvojne stadije buhe, mogu se koristiti kod mladunčadi i gravidnih životinja te su otporni na vodu. Između ostalog, preporučamo preparat Advantix spot on, koji je djelotvoran protiv odraslih buha i njihovih ličinaka, te odbija insekte (papatače i komarce). Osim sprejeva, postoje i ogrlice Foresto, Scalibor i Trixie koje su odlične za sprečavanje zaraze buhama i krpeljima. Preporučamo da ovratnik stalno bude na vašem ljubimcu, jer na taj način buhe i krpelji počinju ugibati nakon 24 sata, a djelovanje traje do 7 mjeseci. Na tržištu postoje i biljni preparati: Verminex, tablete češnjaka te Herbamax šampon, kao i puder i sprej.

Naravno, preporučamo vam da se dodatno savjetujete s veterinarom.Kućni ljubimac predstavlja veliko zadovoljstvo u svakom domu, ali i veliku odgovornost čega trebaju biti svjesni svi vlasnici kućnih ljubimaca, stoga preporučamo da svoje šetnje prirodom učinite što sigurnijima za vas i vašeg ljubimca!

Dr.med. Biljana Brzač, ZOO CITY stručni veterinarski savjetnik.

Play ponuda
Play ponuda