Ribe i morski svijet / Riba pagar - jedna od najukusnijih riba koju ćete probati

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Riba pagar je izuzetno kvalitetna i ukusna riba a zbog velike potražnje uzgaja se i u marikulturi. Riba pagar ima bijelo meso koje je izrazito ukusno

10.8.2018.
13:00
RTL
VOYO logo

Riba pagar (lat. Sparus pagrus) je morska riba koja dolazi iz porodice ljuskavki. U Hrvatskoj ga još nazivaju Parag, Pagra, pagari, albun, crvenac.

Riba pagar izgledom jako nalikuje na zubatca. Oni koji baš ne raspoznaju i njihove boje ribe, pagra znaju zamijeniti za zubaca, ali nikad obrnuto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gornji dio tijela ribe pagar  je rubin crvene boje, po bokovima je ružičastosrebrn, dok mu je trbuh bijel. Imaju uzdužne pruge promjenjive boje, a vrhovi peraja su im plavo obrubljeni. Oči su spojene plavom premosnicom a ispod oka se pruža tamno crvena crta. 

Gledano iz profila tijelo pagra je ovalnog oblika, visoko, bočno splošteno. Repna peraja je pravilnog oblika, malo urezana u sredini a gornja je nešto veća od donje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riba pagar može narasti do najviše 75 cm duljine i 9,5 kg težine, a prosječna težina pagra se kreće se oko 0,5 kg.

U istočnom Atlantiku riba pagar obitava od Gibraltara do Madeire i Kanara, uključujući sjeverni Mediteran i Britansko otočje. U zapadnom Atlantiku obitava od obala oko New Yorka, čitave Amerike i sjevernog dijela Meksičkog zaljeva do Argentine, uključujući i obale Kariba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riba pagar rasprostranjena je diljem Jadrana no najučestalija je uz vanjske obale dalmatinskih otoka, a na zapadnoj obali Istre se rijetko susreće.

Pagar se rado zadržava oko svih potonulih predmeta, olupina brodova i zrakoplova.  Kreće se na dubinama između 10 i 160 m, najčešće između 30 i 100 m. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem ljeta, pre mrijesta, najviše se zadržava na dubinama od oko 30 m. Najpliće zalazi do desetak metara dubine (nedorasli primjerci) a najdublje do 200 m. Najčešće se nalazi na dubini između 40 i 130 metara.

Pagar se mrijesti ljeti, kada temperatura mora dosegne 18 stupnjeva na dubinama u kojima obitava. Pagar ne živi u jatu. Osim u vrijeme mriješćenja kada se skuplja u veća jata, pagar živi prilično raspršeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riba pagar progoni i snažnim zubima kida svoj plijen. Najviše voli male ribe kao špar, bukva, arbun, ušata, srdela i druge manje ribe ali i lignje, sipe i rakovi.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo