Riba amur u Europu je stigla iz sjeverne Azije odakle potječe. Točnije, iz kineske rijeke Amur po kojoj je i dobila ime. Danas se diljem svijeta riba amur uzgaja u ribnjacima, a u Hrvatskoj se uzgaja u komercijalne svrhe, te ga možemo pronaći u svim ribnjacima, rijekama i jezerima kopnene Hrvatske.
Zbog njegove brojnosti u rijekama kao što su Dunav, Sava, Kupa i Dava, mnogi ribiči, vjeruju da se amur prilagodio klimi koja vlada u Hrvatskoj i da se mrijesti. Riba amur ima izduženo tijelo prekriveno krupnim bijelim ljuskama srebrnkastog odsjaja, a može težiti više od 30 kilograma i narasti preko jednog metra.
Zbog svoje prehrane koja je bazirana na vodenom bilju,trsci, travi i djetelini riba amur koristi se za čišćenje voda stajaćica. Meso ribe amur je ukusno i siromašno masnoćama, što ga čini dijelom dijetalne ishrane, a pripremati ga možete na mnoštvo načina, a prije kuhanja, prženja ili pečenja, marinirajte ribu nekoliko sati u limunskom soku.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!