Rak grmalj je rak snažnog ovalnog tijela.Ima kliješta koja mu obično nisu jednako razvijena. Većim kliještima lovi a manjima se hrani.
Ta kliješta su vrlo snažna i treba ih se čuvati. Nije aktivan danju ali u sumrak i noću izlazi u lov.
Ostali nazivi: žbirac, kosmač, kosmej, runjavac.
Boje oklopa mu se prelijevaju od crveno-narančaste do zelenkasto-crne.
Rak grmalj je priobalan i vjerojatno ste na moru vidjeli toga oklopnjaka u plićacima i oko molića.
Rak grmalj je brojan na kamenom obalnom pojasu a najčešće ga se može pronaći na plitko položenim obalama unutarnjih kanala, gdje ima manje prirodnih neprijatelja. Može postići i skoro 1 kg.
Često ćete izmamiti ovog raka iz rupe u kamenju dok čistite ribu.
Tu će se naravno naći i puno onih manjih i nježnijih rakova, oni nisu za našu konzumaciju jer su odličan mamac za kraljicu oradu, iako, kažu da su odlični uvaljani u brašno i prženi.
Nemojte rakove loviti golim rukama ako niste jako vješti u tome, jer velika kliješta nisu ukras na njima. Zgodnije je uloviti ih ostima, ili čak običnom vilicom.
Naravno nećete ih loviti samo dok čistite ribu, već ćete krenuti u sumrak odnosno kada padne noć.
Lov na ove rakove popularan je po cijelom Jadranu i to uglavnom noću uz pomoć lampadine.
Uzmite lampu i probodni alat te nekakvu kantu i zaputite se uz kamenu obalu potražiti ih svjetiljkom. Grmalji mogu narasti do cca 12cm u promjeru oklopa.
Rak grmalj je jako fin kada se pripremi za jelo ali ne smijemo ih dugo kuhati da ne postanu pretvrdi. Trebalo bi koristiti veće primjerke, barem 10 cm velike.
Veliki rakovi imaju i više mesa, a najviše ga se nalazi u njegovim kliještima.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!