Play ponuda

Pet besmrtnih životinja otkrilo je tajnu vječnog života

shimmer fallback

Postoje 'sretna' bića koja su otkrila tajnu vječnog života. Otkrijte koja su...

7.8.2014.
9:30
Play ponuda

1. Besmrtna meduza

Maleni oblik meduze, poznate kao Turritopsis doohmii ili pod poznatijim imenom - besmrtna meduza, pronašao je način kako prevariti smrt stareći unatraške, tvrdi National Geographic. Naime, ako se besmrtna meduza ozljedi ili razboli, vraća se na tri dana u stanje polipa (seksualnu nezrelost), pri čemu transformira svoje stanice u mlađe, koje će s vremenom opet odrasti.

2. Vječno rastući jastog

Postoji rasprava unutar znanstvene zajednice jesu li ovi crveni stanovnici oceana besmrtni. Naime, uobičajen razlog smrti je bolest, a ne starost, te za razliku od drugih životinja jastozi rastu i mogu se razmnožavati do smrti.

Jednom jastogu pronađenom na obali kanadskog Newfoundlanda procijenjena je dob od 140 godina, iako većina muških pripadnika živi tridesetak, a ženskih 54 godine. Zanimljivo je da što je jastog veći, to je stariji.

3. Snažne kornjače

Polako i sigurno zaista se može doći do cilja. Poznato je da kornjače žive stoljećima, a znanstvenici su otkrili da njihovi organi s vremenom ne 'propadaju'. The New York Times je iznio tvrdnju da bi kornjače mogle živjeti vječno ako bi uspjele izbjeći predatore i bolesti.

4. Regenerirajući plosnati crvi

Ove neprivlačne male životinjice poznate su po svojim regenerirajućim mogućnostima, jer na mjestu gdje se ovaj crv poreže, mogu se formirati dva odvojena nova crva. Ova navodno beskonačna regeneracija također se može primjeniti na starenje i oštećeno tkivo, što omogućava crvima da se sakrivaju od smrti dokad žele, ako je vjerovati istraživanju provedenom na Sveučilištu u Nottinghamu u Engleskoj.

5. Snažni kitovi

Premda službeno nisu besmrtni, grenlandski kitovi su najdulje živući sisavci. Prema tekstu objavljenom u časopisu Popular Science, nekoliko vrsta kitova može živjeti više od 70 godina, iako su 1990.-ih godina znanstvenici otkrili ožiljke na ovim ogromnim životinjama nastalima ubodima oružja iz 1800.-ih godina. Najstariji poznati grenlandski kit doživio je duboku starost, točnije 211 godina.

Play ponuda
Play ponuda